Ντελόρ: “Σκιάχτρο” για τα κράτη-μέλη της ΕΕ οι Βρυξέλλες

Απογοητευμένος τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τους πολίτες της, εμφανίστηκε μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, εκφράζοντας τη θλίψη του διότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συχνά παρακάμπτουν τις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη έχει γίνει “ένα είδος σκιάχτρου κι οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει τίποτε ώστε η εξέλιξη να είναι διαφορετική”, σχολίασε ο Ντελόρ. “Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όχι από την Επιτροπή. Η Επιτροπή δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει” τις αποφάσεις των 28, υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη.

Ο Ντελόρ, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το διάστημα 1985-1995, εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για τον προϋπολογισμό λιτότητας που ενέκρινε η ΕΕ για το διάστημα 2014-20, δηλώνοντας: “Είναι η μεγαλύτερη αποκαρδίωση που έχω νοιώσει”.

“Η Ευρώπη με έχει απογοητεύσει τόσο, όσο και οι πολίτες”, όμως αυτή “η ωραία ιδέα”, “είναι ίσως η σημαντικότερη στον 20ό και τον 21ο αιώνα”, και “εάν δεν τη διατηρήσουμε, επικρέμαται η απειλή να φθίνει, εάν όχι να πεθάνει”, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γνωστός ευρωπαϊστής οραματιστής.