Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε άλλο ένα βήμα προς την ανακήρυξή του ως υποψηφίου της ευρωπαϊκής αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014, ανακοίνωσε σήμερα η σοσιαλιστική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου.
Η υποψηφιότητα του Σουλτς, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής από το 1994 και προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις αρχές του 2012, εγκρίθηκε χθες το βράδυ από τη σοσιαλιστική ομάδα, τη δεύτερη σε μέγεθος πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου.
Η έκβαση αυτή της ψηφοφορίας αναμενόταν διότι ο γερμανός βουλευτής ήταν το μεγάλο φαβορί για να είναι ο υποψήφιος των σοσιαλιστών στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2014.
Οι υποψήφιοι για το χρίσμα των σοσιαλιστών έχουν προθεσμία ως το τέλος Οκτωβρίου για να γνωστοποιήσουν την υποψηφιότητά τους στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), το οποίο συνασπίζει τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.
Τα ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν στις 6 Νοεμβρίου. Η διαδικασία προβλέπει να έχει λόγο κάθε εθνικό κόμμα της αριστεράς. Το γαλλικό PS έδωσε την έγκρισή του στην υποψηφιότητα του Σουλτς την Τρίτη. Ο υποψήφιος θα λάβει το χρίσμα το Φεβρουάριο του 2014, στο Συνέδριο του ΕΣΚ, το οποίο θα υιοθετήσει με την ευκαιρία αυτή το προεκλογικό πρόγραμμά του.
Βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας, η επιλογή του μελλοντικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εξακολουθεί να διορίζεται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, πρέπει να αντανακλά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες ουδέποτε δεσμεύθηκαν να διορίζουν ως πρόεδρο της Επιτροπής έναν από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών κομμάτων.
Ωστόσο κάθε κόμμα έχει δεσμευθεί να ανακοινώνει εκ των προτέρων τον υποψήφιό του, τουλάχιστον για να προσωποποιείται περισσότερο η εκστρατεία.
Οι συντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα ορίσουν τον υποψήφιό τους στο συνέδριό τους που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο.
Ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν έχει ανακοινώσει επισήμως πως δεν θα επιδιώξει μια τρίτη θητεία, αν και το ενδεχόμενο αυτό δεν φαίνεται πιθανό. Μεταξύ των άλλων ονομάτων που κυκλοφορούν, περιλαμβάνονται αυτό του ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι,, αλλά επίσης αυτά δύο σημερινών επιτρόπων: της Λουξεμβούργιας Βίβιαν Ρέντινγκ και του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ.