Οι Ελβετοί ψηφίζουν για ελάχιστο εισόδημα 2.000 ευρώ για όλους !

Η Ελβετία είναι μία χώρα με μία (ξένη για τη χώρα μας) κουλτούρα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα που αφορούν τους πολίτες. Όμως η πιο πρόσφατη ιδέα η οποία συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 100.000 υπογραφές για να τεθεί στην κρίση του ελβετικού λαού αναμφίβολα προκαλεί έκπληξη.

Το αίτημα για το οποίο θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα (σε άγνωστη μέχρι στιγμής ημερομηνία) είναι η καθιέρωση ενός βασικού μηνιαίου εισοδήματος ύψους 2.500 ελβετικών φράγκων (περίπου 2.000 ευρώ) για όλους τους ενήλικες που διαμένουν στη χώρα, με στόχο να υπάρξει ένα οικονομικό “δίχτυ ασφαλείας” για τους Ελβετούς πολίτες.

Η πρόταση κατατέθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θεωρεί πως η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα χρήματα που προέρχονται από τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Η πρόταση αυτή σηματοδοτεί την άνοδο του λαϊκού ακτιβισμού στην Ελβετία για τις τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στις 24 Νοεμβρίου οι Ελβετοί θα προσέλθουν στις κάλπες για ένα ακόμα δημοψήφισμα, σχετικά με τον περιορισμό του μηνιαίου μισθού των υψηλόβαθμων στελεχών σε εταιρείες, ώστε αυτός να μην ξεπερνά το ετήσιο εισόδημα του υπαλλήλου με το χαμηλότερο μισθό στην εταιρεία.