"H προσπάθεια της Ελλάδας ξεκινά τώρα" αλλά πρέπει να μπει τέλος στις κουβέντες για Grexit είναι η κύρια θέση που εκφράζεται στη γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ) που συνεδριάζει με θέμα την έγκριση του τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και γνωστός για τις σκληρές του θέσεις απέναντι στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι "η προσπάθεια της Ελλάδας ξεκινά τώρα" και πρόσθεσε ότι έχει πολύ δρόμο και "πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε". Σημείωσε ότι η "η Ελλάδα πρέπει να κάνει πράγματα και μετά να δούμε κι εμείς". Κατέληξε ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.
Στο ίδιο πνεύμα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε ως πράξη "ευθύνης" το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, τόσο από πλευράς της Ευρωζώνης, όσο και από πλευράς της Γερμανίας.
Γερμανός αντικαγκελάριος: Να τελειώνουμε με το θέμα Grexit
«Κάθε συζήτηση για Grexit πρέπει να ανήκει στο παρελθόν», τόνισε ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και σημείωσε ότι «η Ελλάδα παλεύει τώρα για αυτοσεβασμό και αξιοπιστία και για αυτόν τον αγώνα πρέπει να έχουμε σεβασμό - σε αυτόν είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι».
Οι όροι είναι σκληροί, αλλά δεν θα ήταν τόσο σκληροί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να είναι αξιόπιστη και να μην είναι μονίμως αυτός που δέχεται ελεημοσύνη.
Πρέπει να πούμε με κάθε ειλικρίνεια, η Βουλή μας αποφάσισε δύο πακέτα βοήθειας, τα οποία δεν βοήθησαν και δεν βοηθά να στέλνουμε στην Αθήνα μόνο χρήματα, αλλά χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις: «Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να αποδεχθούν την κατηγορία ότι παρακολουθούσαν το παλιό σύστημα για πάρα πολύ καιρό. Δεν επιτρέπεται να μην το δούμε αυτό», δήλωσε. Η Ευρώπη και η Γερμανία δεν επιτρέπεται να γίνουν καταφύγιο για αντικοινωνικούς πολύ πλούσιους Έλληνες, οι οποίοι αποφεύγουν στην πατρίδα τους τις ευθύνες τους και αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο, στην Γερμανία, στο Αμστερνταμ, τόνισε ο ηγέτης του SPD και ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί συνταξιούχους να ζητιανεύουν, συσσίτια και παιδιά να πεινούν. Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια που κατέβαλαν από κοινού η Γερμανία και η Γαλλία και επαίνεσε την A. Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.