Τα 242,8 δισ. ευρώ αγγίζει το χρέος της Ελλάδας στους πιστωτές της. Εξ αυτών τα 38,7 δισεκατομμύρια τα παρακρατούν ιδιώτες μέσω ελληνικών ομολόγων (μετά και την απομείωση του χρέους που παρακρατούν ιδιώτες, μέσω του PSI το 2012).
Μακράν ο μεγαλύτερος θεσμικός (όχι ιδιώτης) πιστωτής της Ελλάδας είναι η Γερμανία.
Το χρέος προς το ΔΝΤ
Είχαν συμφωνηθεί για την Ελλάδα δάνεια συνολικού ύψους 48,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,3 δισ. θα δίδονταν στην Ελλάδα μέχρι το Μάρτιο του 2016. Τα παλαιότερα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα έχουν δοθεί με επιτόκιο 3,5%. Μέχρι τον Ιούνιο η Ελλάδα είχε αποπληρώσει σύμφωνα με το πρόγραμμα όλες τις δόσεις που όφειλε προς το ΔΝΤ.
Το χρέος προς την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έχει ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ. Μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο ωριμάζουν (δηλαδή πρέπει να αποπληρωθούν) ομόλογα συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ.
Μέσω του μηχανισμού ρευστότητας (ELA) οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 89 δισ. ευρώ ενώ συνολικά η ΕΚΤ έχει διαθέσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 118 δισ. ευρώ (των κονδυλίων του ELA περιλαμβανομένων).
Το χρέος προς τις χώρες της Ευρωζώνης
Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης έχουν διαθέσει στην Ελλάδα 52,9 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια (δηλαδή συμφωνίες κάθε έκαστου κράτους με την Ελλάδα), μέσω των προγραμμάτων που αποφασίστηκαν το 2010. Το 2012 συμφωνήθηκε δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα, μέσω του οποίου η χώρα μας έχει εισπράξει μέχρι στιγμής 141,8 δισ. ευρώ. Αν συνεχιζόταν κανονικά το πρόγραμμα που λήγει απόψε, θα λάμβανε η χώρα μέχρι τις 30 Ιουνίου (δηλαδή σήμερα τα μεσάνυχτα) άλλα 1,8 δισ. ευρώ.
Η Γερμανία είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής, έχοντας διαθέσει στην Ελλάδα (και με τα δυο προγράμματα) συνολικά 57,23 δισ. ευρώ και η Γαλλία δεύτερη με 42,98 δισ. Τρίτος σε σειρά πιστωτής η Ιταλία με 37,76 δισ. και τέταρτος η Ισπανία με 25,1 δισ. ευρώ.
Το επιτόκιο με το οποίο δανείζουν οι χώρες της Ευρωζώνης την Ελλάδα διαμορφώνεται στο 0,5%.
Η Ελλάδα έχει λάβει επίσης μορατόριουμ στις πληρωμές των επιτοκίων για τα δάνεια του δεύτερου πακέτου στήριξης που έχει λάβει για 10 χρόνια (δηλαδή για 10 χρόνια θα αποπληρώνει το κεφάλαιο και όχι τόκους των δανείων).
Με πληροφορίες από το Reuters