Μέρκελ: Στο δημοψήφισμα οι Έλληνες θα ψηφίσουν αν θέλουν ευρώ ή όχι

Ξεκάθαρη ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή 5 Ιουλίου θα είναι "όχι" στο ευρώ ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση της με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων στη Γερμανία, η κ. Μέρκελ είπε πως η Γερμανία και η ίδια, παραμένει ανοικτή σε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και την επομένη του δημοψηφίσματος. "Αν κάποιος θέλει να μιλήσει μαζί μας, είμαστε πρόθυμοι", απάντησε η κυρία Μέρκελ σε ερώτηση εάν μετά από ενα πιθανό "ναι" στο δημοψήφισμα θα μπορεί να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε επανειλημμένα ότι πρόκειται για μια θεμιτή απόφαση της Αθήνας. Δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση ανάμειξης ή πίεσης, στην απόφαση του ώριμου και περήφανου ελληνικού λαού. Επισήμανε πάντως ότι ήταν η Ελλάδα που αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι "ως φίλος - και εξακολουθώ να βλέπω την Ελλάδα ως φίλο- πρέπει να πούμε ποιες ήταν οι εξελίξεις από τον Φεβρουάριο και ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες".

Χαρακτήρισε πάντως την πρόταση που κατέθεσαν οι δανειστές προς την Ελλάδα "γενναιόδωρη προσφορά". 

Σχετικά με την παράταση του ελληνικού προγράμματος είπε πως δεν υπάρχει καμία παράταση. "Αύριο τα μεσάνυχτα το πρόγραμμα της Ελλάδας τελειώνει. Αν η κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει μία νέα διαπραγμάτευση δε θα έχουμε αντίρρηση σε αυτό το θέμα. Αν έχει πρόβλημα το ευρώ θα έχει και η ΕΕ", τόνισε.

Ενώ είπε πως η Ευρώπη θέλει να δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα αλλά η αλληλεγγύη πρέπει να προέλθει και από τη μεριά της Ελλάδας.

"Κάθε κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του ώστε να υπάρχει αλληλεγγύη. Η Ευρώπη θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό. Για άλλη μία φορά υπογραμμίζω ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας η διακοπή των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά το αναπτυξιακό πακέτο παραμένει στο τραπέζι της Ελλάδας, όπως ανέφερε και ο κ. Γιούνκερ. Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση με σιγουριά και άνεση. Οι υπ. Οικονομικών θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει το ευρώ", ανέφερε η Καγκελάριος της Γερμανίας, δείχνοντας σίγουρη ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μία κρίση στο νόμισμα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η Καγκελάριος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί στην Αθήνα και ότι δεν υπάρχει λόγος για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Σύνοδος μετά το δημοψήφισμα. "Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά, μετά την εκπνοή του προγράμματος να υποβάλει αίτημα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος", δήλωσε η Καγκελάριος, η οποία ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην γερμανική Βουλή για τις εξελίξεις.