Σε έναν μάλλον πιο ρεαλιστικό τόνο από τις συνήθεις "απειλές" και "κατηγορώ" του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, μια συμφωνία και το τι θα επακολουθήσει αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
"Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας", δήλωσε από τη Χάγη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό RTL, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέιζεμπλουμ. Ενώ έστειλε σαφές μήνυμα λέγοντας ότι ορισμένοι στην Ευρώπη "είναι υπερβολικά αισιόδοξοι" για τις συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το λεγόμενο Grexit.
Αναφερόμενος στις ελληνικές προτάσεις υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ακριβής πρόταση, αλλά ένα ευρύ πακέτο που αφορά τον προϋπολογισμό, τη δημόσια διοίκηση, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας. Στην ερώτηση για το εάν προτίθεται η ευρωπαϊκή πλευρά, να κάνει ένα είδος συμβιβασμού, ώστε να υπάρξει συμφωνία, μίλησε για «παρεξήγηση», ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συναντηθούνε στη μέση. Κατά τον Ολλανδό αξιωματούχο, το συνολικό πακέτο του προϋπολογισμού πρέπει να είναι ορθό, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση...
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ντάισελμπλουμ
ΕΡ: Γιατί δεν ήσασταν παρών στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκαν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, και η ομάδα Βρυξελλών, για να συζητήσουν για τους Έλληνες;
Ντέιζεμπλουμ: Κανονικά η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για άλλα θέματα, αλλά προσέθεσαν και το ελληνικό ζήτημα, κάτι το οποίο δεν είναι παράλογο αυτές τις εβδομάδες. Ο Ντράγκι της ΕΚΤ και η Λαγκάρντ του ΔΝΤ συζήτησαν για τις κοινές προσπάθειές τους για την Ελλάδα.
ΕΡ: Ακούσατε τι ακριβώς συζητήθηκε;
Ντέιζεμπλουμ : Αυτό που μόλις ανέφερα. Συζήτησαν για την τωρινή κατάσταση του ελληνικού ζητήματος. Δεν χρειάζεται να μου πουν τι συζητήθηκε, επειδή το γνωρίζω επακριβώς. Οι θεσμοί με ενημερώνουν τακτικά για τις εξελίξεις, για το πού υπάρχει πρόοδος και που όχι, πού δεν συμβαίνουν αρκετά πράγματα ως προς τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις και τα λοιπά. Για αυτά τα θέματα συζήτησε και η Μέρκελ με τον Ολάντ.
ΕΡ: Είναι εντελώς ασαφές που βρισκόμαστε τώρα; Όλοι γνωρίζουν ότι ο χρόνος εξαντλείται. Τέλος της εβδομάδας πρέπει να εξοφληθούν 300 εκατομμύρια, ενώ τέλος του μήνα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι θεσμοί λένε ότι οι Έλληνες περιμένουν τώρα συμβιβασμούς από την άλλη πλευρά. Που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή;
Ντέιζεμπλουμ : Δεν απέχουμε πολύ ακόμα, αυτό είναι το συμπέρασμα. Ο χρόνος εξαντλείται, αλλά αυτό το λέμε με ειλικρίνεια εδώ και τρεις μήνες. Μέχρι τώρα η Ελλάδα είναι σε θέση να εξοφλεί τα χρέη της, αλλά αυτό γίνεται όλο και δυσκολότερο. Επίσης έχω πει επανειλλημένα ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκρίνεται εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. Αυτό δεν είναι δικό μας έργο. Εν τω μεταξύ σημειώνουμε πρόοδο, αλλά αργή...
ΕΡ: Υπάρχει μια ελληνική πρόταση; Τι μεταρρυθμίσεις επιθυμούν οι ίδιοι;
Ντέιζεμπλουμ : Δεν θα έλεγα πως υπάρχει ακριβής πρόταση. Μάλλον πρόκειται για ένα πολύ ευρύ πακέτο. Αφορά τον προϋπολογισμό, την δομή της δημόσιας διοίκησης, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας. Όλα αυτά είναι βεβαίως απαραίτητα. Επαναλαμβάνω, σημειώνεται πρόοδος, αλλά όχι αρκετή. Το Eurogroup εξήγησε στις 20 Φεβρουαρίου στους θεσμούς ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να πληροί η συμφωνία... Στόχος είναι η κανονική αποπληρωμή των ελληνικών χρεών και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας...
ΕΡ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένει παραχωρήσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Είναι η Ευρώπη πρόθυμη για αυτό;
Ντέιζεμπλουμ: Υπάρχει μια παρεξήγηση ότι πρέπει να βρούμε ο ένας τον άλλο στην μέση. Αυτός δεν είναι ο σκοπός μας. Μπορούμε να αλλάξουμε το πακέτο ως προς το περιεχόμενο, αλλά το συνολικό πακέτο πρέπει να είναι ορθό από απόψεως προϋπολογισμού, δηλαδή όπως συμφωνήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο ελληνικός προϋπολογισμός πρέπει να τακτοποιηθεί και πρέπει να σημειωθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα... Οι αγορές πρέπει να αναδιαρθρωθούν και τα δημόσια οικονομικά πρέπει να λειτουργήσουν καλύτερα. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει διάφορες προτάσεις για το πώς θα εφαρμόσει αυτές τις βελτιώσεις. Με λίγα λόγια, δεν είναι σκοπός μας να συναντηθούμε στην μέση. Δεν θα πετάξουμε τα μισά μέτρα για να συνεχίσουμε με τα άλλα μισά μέτρα. Το πακέτο πρέπει να είναι στο σύνολό του τόσο σταθερό, όπως συμφωνήθηκε με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.
ΕΡ: Όχι νέες παραχωρήσεις από την Ευρώπη προς τους Έλληνες, δηλαδή;
Ντέιζεμπλουμ: Όχι παραχωρήσεις. Συμβιβασμοί ναι, ως προς το περιεχόμενο, αυτό μπορεί να αλλάξει. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη, δεν μπορεί για πάντα να δανείζεται χρήματα.
ΕΡ: Πιστεύετε ότι θα συμβεί κάτι ως την Παρασκευή;
Ντέιζεμπλουμ: Στη θεωρία, όλα είναι πιθανά. Αναφέρεσαι σε μια εκταμίευση; Όχι, αυτό έχει αποκλειστεί στην πράξη. Ακόμη και αν προκύψει μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, θα πρέπει να το επιβεβαιώσει το Eurogroup, έπειτα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, για να δούμε ότι είναι σοβαρή και μόνο τότε θα γίνουν εκταμιεύσεις. Ελπίζω φυσικά σε πρόοδο αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν πραγματικά σημάδια ότι η Ελλάδα και ο Τσίπρας είναι πρόθυμοι να σημειώσουν πρόοδο.
ΕΡ: Ναι, αλλά αυτό το ακούμε συχνά. Ο πρωθυπουργός Ρούτε είπε στο παρελθόν ότι δεν θα δώσουμε ούτε σεντ στους Έλληνες. Τώρα δεν θέλει να το επαναλάβει στην Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν πάλι χρήματα στην Ελλάδα;
Ντέιζεμπλουμ: Τώρα μπερδεύετε πολλά πράγματα. Για εμένα παρατηρούνται τώρα σημάδια ότι υπάρχει πραγματικά η πρόθεση να σημειωθεί πρόοδος. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε διάρκεια, αλλά όχι σε χρήματα. Δεν θα αυξήσουμε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης σε χρήματα. Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα χρήματα, αλλά θα απελευθερωθούν μόνο όταν πληρωθούν οι προϋποθέσεις.
ΕΡ: Η πραγματική προθεσμία είναι το τέλος αυτού του μήνα;
Ντέιζεμπλουμ: Ναι. Το πρόγραμμα θα λήξει τέλος του τρέχοντος μηνός. Εάν δεν υπάρχει τότε μια συμφωνία, ή μια νέα πιθανή παράταση, θα σταματήσουμε.
ΕΡ: Και η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει;
Ντέιζεμπλουμ: Δεν χρειάζεται να συμβεί απαραιτήτως. Σκοπός μας είναι να αποφευχθεί αυτό. Αλλά αυτό απαιτεί μέτρα τα οποία δεν είναι ωραία. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια.
ΕΡ: Υπήρχε κάποτε ένας φάκελος στο Υπουργείο Οικονομικών για την αποχώρηση της Ελλάδας. Ξέρω ότι δεν θέλετε να κάνετε εικασίες, αλλά διαβάζετε ποτέ αυτό τον φάκελο για να δείτε εάν ισχύει ακόμη;
Ντέιζεμπλουμ: Σκοπός μας είναι να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο. Και οι Έλληνες θέλουν να το αποφύγουν αυτό. Ωστόσο πρέπει να αντιληφθούν ότι κάτι τέτοιο απαιτεί δύσκολα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει στους ψηφοφόρους της ότι προς το παρόν δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις πολλές, ίσως υπερβολικές, προεκλογικές υποσχέσεις της. Ίσως στο μέλλον, αλλά όχι τώρα. Αυτό πρέπει να κάνουν σαφές στην Ελλάδα, με ειλικρίνεια.
Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμη μια διέξοδος;
Ντέιζεμπλουμ: Ναι, πιστεύω σίγουρα ότι μια λύση είναι πιθανή. Αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Πιστεύω ότι μερικοί είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για τις συνέπειες που θα είχε μια ελληνική έξοδος από το ευρώ.