Εφησυχασμένοι είναι οι Έλληνες παραγωγοί κομπόστας και χυμών, οι οποίοι εξάγουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά, καθώς, όπως διευκρινίζουν, τα συγκεκριμένα προϊόντα εξαιρούνται από τη λίστα εκείνων, που έθεσε σε εμπάργκο η ρωσική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κ. Αποστόλου, ο κωδικός 0811, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ελληνικών προϊόντων («Καρποί και φρούτα, που έχουν ή όχι υποστεί θερμική επεξεργασία σε βραστό νερό ή ατμό, κατεψυγμένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών»), τα οποία αποκλείονται για έναν χρόνο από τη ρωσική αγορά, αντιστοιχεί σε καρπούς και φρούτα νωπά, κατεψυγμένα, αφυδατωμένα και όχι σε κομπόστες και χυμούς, με κωδικούς 2008 και 2007 αντίστοιχα.
Αρμόδιοι παράγοντες έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η λίστα της Ρωσίας για την Ελλάδα θα είναι «επιλεκτική».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηριών και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο τα μηνύματα που έρχονται από τη ρωσική πλευρά είναι θετικά και τελικά οι απώλειες θα είναι μικρότερες.
Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι να μειώσει τη λίστα με την εξειδίκευση του προεδρικού διατάγματος των Ρώσων για την Ελλάδα. Μάλιστα επεσήμανε ότι αυτό που βοηθά την Ελλάδα είναι ότι οι συμφωνίες είναι διμερείς μεταξύ χωρών και όχι μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.
Ο κ., Μίχαλος είχε επαφές με τον ομόλογό του στη Ρωσία ο οποίος τον κάλεσε στη χώρα μαζί με ομάδα νέων αγροτών, ενώ γίνονται επαφές ακριβώς για να μειωθεί η λίστα των προϊόντων που μπαίνει εμπάργκο. Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ θα υπάρξει επιλεκτική εφαρμογή των μέτρων λόγω των καλών εμπορικών σχέσεων που έχουν Ελλάδα και Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).