Η νέα κρίση της Αργεντινής σε 60 δευτερόλεπτα

Μέσα σε ένα βίντεο ενός μόλις λεπτού, ο αναλυτής των Financial Times Τζόζεφ Κότεριλ εξηγεί τι ακριβώς συνέβη με την Αργεντινή και τη δικαστική της διαμάχη με hedge funds, την οποία έχασε, και ποιες είναι οι επιλογές της από εδώ και στο εξής.

Όπως σημειώνει ο Κότεριλ, “όταν δανείζεις σε έναν ιδιώτη οφειλέτη, μπορείς να κατάσχεις το σπίτι ή τα περιουσιακά του στοιχεία, αν χρεοκοπήσει ή κηρύξει στάση πληρωμών. Όταν δανείζεις σε μία κυβέρνηση, συνήθως δεν μπορείς να το κάνεις αυτό”.

Πλέον, η κυβέρνηση της Αργεντινής καλείται να εξοφλήσει όχι μόνο το αναδιαρθρωμένο χρέος της, αλλά και το χρέος της προς τα hedge funds τα οποία αρνήθηκαν το “κούρεμά” του, και το απαιτούν στο 100% - μία απαίτηση που το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών δικαίωσε.

Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, η Αργεντινή τώρα; Τρεις είναι οι επιλογές: Η πρώτη είναι να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου και να αποπληρώσει το χρέος της και στα hedge funds, αλλά και στους υπόλοιπους δανειστές της. Ωστόσο, είναι αμφίβολο το αν η Αργεντινή έχει την οικονομική δυνατότητα να το πράξει αυτό, και ίσως να οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Η δεύτερη επιλογή είναι να επιμείνει η κυβέρνηση της χώρας στην άρνησή της και να συνεχίσει να αποπληρώνει μόνο το αναδιαρθρωμένο χρέος της – ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχει δικαστική απόφαση, η επιλογή αυτή ενδεχομένως και πάλι να ισοδυναμεί με χρεοκοπία.

Η μόνη λύση, κατά τα φαινόμενα, που δεν οδηγεί σε χρεοκοπία είναι ο συμβιβασμός. Να διαπραγματευτεί δηλαδή η Αργεντινή με τα hedge funds ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.

Δείτε το βίντεο: