Economist: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος αναταραχών στην Ελλάδα

Στην κατηγορία “πολύ υψηλού κινδύνου” για κοινωνικές αναταραχές εντός του 2014 τοποθετεί την Ελλάδα ανάλυση του Economist, μαζί με χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία, το Σουδάν, η Αίγυπτος και η Λιβύη, αλλά και η Βενεζουέλα, η Ζιμπάμπουε, η Αργεντινή και το Μπανγκλαντές.

Αντίθετα, μία βαθμίδα πιο κάτω, στην κατηγορία “υψηλού κινδύνου”, βρίσκονται χώρες όπως η Βραζιλία, η Τουρκία και η Βουλγαρία, όπου φέτος σημειώθηκαν έντονες κοινωνικές αναταραχές.

Ο αναλυτής του Economist Λάζα Κέκιτς εξηγεί: “Η μείωση των εισοδημάτων και η υψηλή ανεργία δεν ακολουθούνται πάντα από αναταραχή. Μόνο όταν τα οικονομικά προβλήματα συνοδεύονται από άλλα στοιχεία αδυναμίας υπάρχει υψηλός κίνδυνος αστάθειας. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι αδικίες στα εισοδήματα, η κακή διακυβέρνηση, τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικής πρόνοιας, οι εθνοτικές εντάσεις και το προηγούμενο ιστορικό αναταραχών. Μεγάλη σημασία στην πυροδότηση αναταραχών προσφάτως εμφανίζεται να έχει η διάβρωση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και τους θεσμούς: Μία κρίση δημοκρατίας”.

Βέβαια, οι προβλέψεις αυτές δεν είναι αλάνθαστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι η Ταϊλάνδη, όπου εδώ και ένα μήνα έχουν ξεσπάσει βίαιες ταραχές, βρισκόταν στην κατηγορία “μέτριου κινδύνου”.

Όσο για τις πιο... ήσυχες χώρες του πλανήτη; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist, στην κατηγορία “πολύ χαμηλού κινδύνου” τοποθετούνται μόλις έξι χώρες: Η Αυστρία, η Δανία, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Ελβετία.