Στην εύλογη απορία «πώς ένας επιστήμονας μπορεί να είναι τόσο πλούσιος;», αυτή είναι η απάντηση...
Οι επιστήμονες χαίρουν ίσως της μεγαλύτερης εκτίμησης από οποιαδήποτε «επαγγελματική συντεχνία» στον κόσμο. Η εικόνα που έχουμε όταν ακούμε τη λέξη «επιστήμονας» είναι ένας άνθρωπος με ανοικτόχρωμη ρόμπα, μέσα σε ένα εργαστήριο, να έχει την προσοχή του απόλυτα στραμμένη στα πειράματά του ή – έστω- έναν άνθρωπο χωμένο μέσα στα βιβλία και τη μελέτη του.
Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη
Το στερεότυπο αυτό όμως απέχει μακράν από την πραγματικότητα. Πολλοί παγκοσμίου κύρους επιστήμονες, δεν περνούν όλη τους τη ζωή στα εργαστήρια ή τις βιβλιοθήκες. Αντίθετα δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις και – μάλιστα- κάποιοι έχουν να επιδείξουν εξίσου σημαντικά επιχειρηματικά κατορθώματα με τα επιστημονικά τους επιτεύγματα. Ή γυρνούν όλο τον κόσμο.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι της επιστήμης με περιουσίες που θα ζήλευαν και πολύ δυνατοί «παίκτες» στις παγκόσμιες λίστες των κροίσων.
Οι 10 πλουσιότεροι επιστήμονες του κόσμου:
1. Τζέιμς Γούτσον (James Watson) – Περιουσία 15.8 δισ. δολάρια
Ο Αμερικανός μοριακός βιολόγος, γενετιστής και ζωολόγος, που έχει κερδίσει και Νόμπελ Ιατρικής, μετρά στο βιογραφικό του την ανακάλυψη της δομής του DNA (μαζί με τον Francis Crick). Εκτός από καθηγητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, από το 1968, ο Γουάτσον ήταν διευθυντής στο Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) στο Λονγκ Άιλαντ. Στο CSHL, άλλαξε το επίκεντρο της έρευνάς του στη μελέτη του καρκίνου, ενώ παράλληλα το έκανε παγκόσμιο ηγετικό κέντρο στη μοριακή βιολογία. Το 1994 έγινε πρόεδρος, θέση στην οποία παρέμεινε για 10 χρόνια.
2. Γκόρντον Μουρ (Gordon Moore) – Περιουσία 6.7 δισ. δολάρια
Ο θεμελιωτής του ομώνυμου νόμου («νόμος του Μουρ»: ο αριθμός των τρανζίστορ ενός πυκνού ολοκληρωμένου κυκλώματος διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια), ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Αμερικανός επιστήμονας, Γκόρντον Μουρ είναι και συνιδρυτής της Intel Enterprises, στην οποία οφείλει μεγάλο μέρος της αστρονομικής του περιουσίας. Είναι επίσης πολύ γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο ενώ μαζί με τη σύζυγό του έχουν το ίδρυμα Gordon and Betty Moore Foundation, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της περιβαλλοντικής διατήρησης και των συναφών επιστημών.
3. Γκέιλ Κουκ (Gayle Cook) - Περιουσία 3.7 δισ. δολάρια
Η Γκάιλ Κουκ στηρίζει την έρευνα για τη Βιοχημεία, τη Μοριακή και την Κυτταρική Βιολογία από πολλαπλά μετερίζια: εκτός από την επιστημονική της συμβολή, δωρίζει συστηματικά μεγάλα ποσά στο Northwestern University for research in Biochemistry, Molecular Biology and Cell Biology, για τις έρευνες του.
Ως επιχειρηματίας ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού και η εταιρεία που έχει μαζί με τον σύζυγό της, εξειδικεύεται στην κατασκευή στεντ (που χρησιμοποιούνται στις καρδιαγγειακές επεμβάσεις) και καθετήρων για αντιβίωση.
4. Ρόντα Στράικερ (Ronda Stryker) - Περιουσία 3.7 δισ. δολάρια
Ορθοπεδική χειρουργός και επιχειρηματίας, έχει συμβάλλει στη δημιουργία πολλών ιατρικών οργάνων, τα οποία ανακάλυψε η ίδια θέλοντας να βοηθήσει τους ασθενείς της. Η ειδικότητά της είναι οι τεχνητές αρθρώσεις που τοποθετούνται χειρουργικά σε ασθενείς με σχετικά ορθοπεδικά τραύματα και προβλήματα.
5. Νόαμ Τσόμσκι (Noam Chomsky) – Περιουσία 275 εκατ. δολάρια
Ίσως ο γνωστότερος σύγχρονος γλωσσολόγος, φιλόσοφος, συγγραφέας, λέκτορας αλλά και πολιτικός ακτιβιστής. Πέρα από τη σημασία του επιστημονικού του έργου, έγινε γνωστός παγκοσμίως για τις πολιτικές θέσεις που εξέφρασε σχετικά με τον Πόλεμο του Βιετνάμ.
Οι πωλήσεις των βιβλίων του και οι αμοιβές του για τις διαλέξεις που δίνει του έχουν εξασφαλίσει μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία.
6. Τζέιν Γκουντόλ (Jane Goodall) – Περιουσία 175 εκατ. δολάρια
Ακόμη και αν δεν γνωρίζετε το επιστημονικό της έργο, στη βιολογία και την ανθρωπολογία, είναι πολύ πιθανόν να γνωρίζετε την ταινία «Γορίλες Στην Ομίχλη», που αφορά τη ζωή και το έργο της.
Η τεράστια αγάπη της για τα ζώα ξεκίνησε όταν ήταν μικρό παιδί. Στα 23 της χρόνια και χωρίς καμία πανεπιστημιακή εξειδίκευση, με ελάχιστες οικονομίες, ταξίδεψε στην Αφρική. Εκεί γνώρισε τον περίφημο ανθρωπολόγο δρ. Λούις Λίκεϊ, που έγινε μέντοράς της και την ενθάρρυνε να μελετήσει τη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ταξίδεψε στην Τανζανία το 1960, όπου σήμερα βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο του Γκόμπε, και ξεκίνησε την έρευνα που την καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες του κόσμου καθώς άλλαξε εντελώς τις γνώσεις μας για τη συμπεριφορά των ζώων.
Μέχρι σήμερα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με στόχο να ευαισθητοποιήσει για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και -αλληλένδετα- την ανθρώπινη ζωή. Έχει γράψει βιβλία ενώ ηγείται της παγκόσμιας περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής οργάνωσης Roots and Shoots.
7. Ρίτσαρντ Ντόκινς (Richard Dawkins) – Περιουσία 135 εκατ. δολάρια
Ηθολόγος, εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης ενώ μέχρι το 2008 είχε την έδρα Charles Simonyi για την Λαϊκή Κατανόηση της Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Έγινε διεθνώς γνωστός το 1976 με το βιβλίο του «Το εγωιστικό γονίδιο». Το βιβλίο του όμως που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες (και του αύξησε την περιουσία κατά πολλά ψηφία), είναι το του «Η περί θεού αυταπάτη».
8. Στίβεν Χίλενμπεργκ (Stephen Hillenberg) - Περιουσία 90 εκατ. δολάρια
Ο άνθρωπος πίσω από το «Μπομπ ο Σφουγγαράκης» σπούδασε θαλάσσιος βιολόγος και ασχολήθηκε για χρόνια με τη σχετική έρευνα. Το 1984 και ενώ δίδασκε στο Orange County Marine Institute, αποφάσισε να γράψει το βιβλίο The Intertidal Zone, ένα ιδιότυπο διδακτικό βιβλίο κόμικ, το οποίο έγραψε για να κάνει πιο ενδιαφέρον και αποτελεσματικό το μάθημα για τους σπουδαστές του.
Εκεί αποφάσισε πως η καλλιτεχνική του φλέβα χτυπούσε εξίσου ή και πιο δυνατά από την επιστημονική. Το 1999 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το «Μπομπ ο Σφουγγαράκης» το οποίο έγραφε, σκηνοθετούσε και έκανε παραγωγή ο ίδιος ο Χίλεμνπεργκ. The rest is history…
9. Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) - Περιουσία 20 εκατ. δολάρια
Ο παγκοσμίου φήμης θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και σύμβολο της ανθρώπινης θέλησης αφού έχει πετύχει όσα οι γιατροί του θεωρούσαν ακατόρθωτα για τα προβλήματα υγείας που με σθένος αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες (οι γιατροί του είχαν πει ότι δεν θα ζήσει για πολύ ακόμη όταν ήταν 21 ετών, σήμερα είναι 76!).
Στην – μάλλον εύλογη- απορία πώς ένας επιστήμονας μπορεί να είναι τόσο πλούσιος, η απάντηση είναι ότι ο Χόκινγκ έχει έσοδα από πολλές πηγές: η αμοιβή του από το Κέιμπριτζ είναι διόλου ευκαταφρόνητη, τα βιβλία του έχουν γίνει σχεδόν όλα bestsellers (και είναι πάνω από 10), έχει συμμετάσχει στην επιστημονική ομάδα παραγωγής πολλών ταινιών, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών, για κάθε διάλεξη που δίνει πληρώνεται πολύ μεγάλα ποσά ενώ έχει κερδίσει και πάρα πολλά χρηματικά έπαθλα σε επιστημονικούς διαγωνισμούς.
Ο ίδιος, πάντως, έχει δηλώσει στο Guardian, για το χρήμα ότι είναι «ένα μέσο διευκόλυνσης, ένα μέσο επίτευξης ενός σκοπού – είτε αυτό είναι οι ιδέες, η υγεία ή η ασφάλεια – αλλά ποτέ το χρήμα δεν είναι αυτοσκοπός».
10. Καθλίν Τέιλορ (Kathleen Taylor) – Περιουσία 2,5 εκατ. δολάρια
Η «Κάτι» όπως την αποκαλούν οι φίλοι αλλά και ο Τύπος της χώρας της, του Καναδά, έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής μεγάλης τράπεζας στη χώρα, το 2014, όταν ανέλαβε επικεφαλής της Royal Bank of Canada (RBC). Σπούδασε νομικά και έχει κάνει ερευνητικό έργο στη διοίκηση των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών.
Έχει περάσει από πολύ σημαντικές διευθυντικές (και καλοπληρωμένες βέβαια) θέσεις ομίλων που ασχολούνται με μια πληθώρα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως νομικά, χρηματοπιστωτικά ενώ υπήρξε και CEO της γνωστή τουριστικής φίρμας Four Seasons Hotels and Resorts.