Το πλαστικό φόρεμα αλλά και η μίνι φούστα από μέταλλο φέρουν την υπογραφή του: Paco Rabanne!
Έγινε γνωστός ως Παριζιάνος αλλά η καταγωγή του ήταν από την Ισπανία. Η σχέση του Paco Rabanne με τη μόδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βαθύτατα καρμική!
Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη
Ο Francisco de Rabanne da Cuervo, που φίλοι, γνωστοί και θαυμαστές φωνάζουν Paco, κατέφυγε από την Ισπανία στο Παρίσι, μαζί με τη μητέρα του, στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου. Ο Paco ήταν μόλις 5 χρονών όταν έφυγαν οι επιτελείς του Φράνκο εκτέλεσαν τον πατέρα του και ο μικρός Paco και η μητέρα του έφυγαν από την Ισπανία (το 1939). Στη Γαλλία, η μητέρα του Paco έπιασε δουλειά ως ράφτρα στον γνωστό οίκο μόδας Balenciaga. Μεγαλώνοντας, ο Paco σπούδασε αρχιτέκτονας και άρχισε να ασκεί το επάγγελμα. Όμως η αγάπη του για τη μόδα τον οδήγησε – αρχικά ως χόμπυ- να σχεδιάζει κοσμήματα. Τα «ερασιτεχνικά» σχέδια του τράβηξαν την προσοχή μεγάλων οίκων όπως του Givenchy, του Dior και – βεβαίως- του εργοδότη της μητρός, του Balenciaga.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Paco Rabanne ήταν ήδη καταξιωμένος στο χώρο της μόδας, ωστόσο το σημείο – σταθμός της καριέρας του στη μόδα ήταν το έτος 1968: ο Paco υπέγραψε συνεργασία με την Puig, μια πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείτο στο χώρο της μόδας και των αρωμάτων. Υπό τη συνεργασία αυτή ο Paco Rabanne έβγαλε το πρώτο του άρωμα, για άνδρες, το Paco Rabanne pour Homme, ένα σικάτο πλην ακαταμάχητα σέξι άρωμα, που μέχρι σήμερα – μισό αιώνα μετά- θεωρείται κλασικό και συνώνυμο της αρρενωπής γοητείας.
Μόνον χάριν στα κέρδη του από αυτό το συγκεκριμένο άρωμα κατάφερε να χτίσει ένα ολόκληρο εργοστάσιο παραγωγής αρωμάτων, στη Chartres της Γαλλίας.
Ο Εκκεντρικός… Wacko Paco
Τρία χρόνια πριν την τεράστια επιτυχία του αρώματος του, ο Paco Rabanne παρουσίασε την πρώτη του πλήρη κολεξιόν ρούχων, που περιελάμβανε 12 φορέματα, που ονομάστηκαν «The Unwearables» (σε ελεύθερη απόδοση: Αυτά που Δεν Φοριούνται). Ένα εξ αυτών ήταν και το – διάσημο πλέον- πλαστικό φόρεμα. Στα επόμενα χρόνια, ο Paco, πολλές φορές θα χρησιμοποιήσει ασυνήθιστα και αντισυμβατικά υλικά για τα ρούχα των κολεξιόν του όπως πλαστικό, μέταλλο κλπ
Για αυτή του την… εκκεντρική συνήθεια, η Coco Chanel έδωσε στο φίλο και συνάδελφο της το προσωνύμιο «the metal».
Με τα ρούχα του έντυσε τα πιο γνωστά ονόματα του σινεμά, του θεάτρου, του χορού, πάνω αλλά και εκτός σκηνής. Κάποια από τα ρούχα που σχεδίασε φιγουράρουν σήμερα ως εκθέματα στο Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης.
Και αν η επιμονή του στα σκληρά και ασυνήθιστα υλικά για ρούχα περιόριζαν την πελατεία του για αυτά σε λίγους και εκκεντρικούς πελάτες, κάθε άρωμα που έφερε την υπογραφή του γινόταν τεράστια εμπορική επιτυχία.
Το 1999 παρουσίασε την τελευταία του κολεξιόν και δήλωσε ότι βγαίνει στη σύνταξη. Ο οίκος του, House of Rabanne, συνεχίζει να υπάρχει και βρίσκεται στο πάνθεον της haute couture του πλανήτη.
Το τέλος του κόσμου που… δεν ήρθε
Η χρονιά που επέλεξε να βγει στη σύνταξη δεν ήταν τυχαία. Και αυτό γιατί πέρα από τις λοιπές εκκεντρικές επιλογές του, ο Paco Rabanne ήταν μεταξύ αυτών που πίστευε με πάθος ότι το 1999 θα ήταν το τέλος του κόσμου.
Ο Rabanne, δήλωνε στο Guardian, λίγο πριν το γύρισμα της χιλιετίας ότι πίστευε πως είχε έρθει σε αυτό τον κόσμο και άλλες φορές (σύμφωνα με τις δηλώσεις του ζούσε και ξαναζούσε τα τελευταία 78.000 χρόνια!) αλλά πως το 1999 ήταν ο τελευταίος του χρόνος – και του πλανήτη Γη επίσης αφού ο αντίχριστος είχε έρθει στη Γη και αυτό θα ήταν το τέλος του κόσμου. Πίστευε, μάλιστα, ότι ένα όνειρο που είχε δει ως παιδί, το 1951, - με ανθρώπους να φλέγονται ζωντανοί και να πέφτουν στα νερά του Σηκουάνα απελπισμένοι- ήταν ένα προφητεία του τέλους, που του αποκαλύφθηκε.
Μάλιστα είχε εκδώσει και βιβλία με θέμα το τέλος του κόσμου. Ήταν επίσης θαυμαστής του Νοστράδαμου.
Μακράν καλύτερος σχεδιαστής μόδας από προφήτης… ο Paco Rabanne δεν επιβεβαιώθηκε, ο κόσμος μπήκε στο 2000 και έτσι το 2005, ο Rabanne αποφάσισε να επανέλθει στο προσκήνιο και διοργάνωσε στη Μόσχα μια έκθεση με σκίτσα του. Όπως είχε δηλώσει τότε, μόνο ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο είχε δει ποτέ τα σκίτσα του και αυτός ήταν ο Σαλβατόρ Νταλί. «Είμαι 72 ετών και θέλω να παρουσιάσω τα σκίτσα μου για πρώτη και τελευταία φορά πριν εξαφανιστώ από τον πλανήτη…» δήλωνε στα εγκαίνια της έκθεσης αποκαλύπτοντας μάλιστα πως ο Νταλί τον είχε ενθαρρύνει να συνεχίσει και τη ζωγραφική.
Έκτοτε, ο Paco Rabanne αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, κάνοντας ελάχιστες εμφανίσεις σε επιδείξεις του οίκου του. Τα αρώματά του όμως συνεχίζουν να πλανώνται στον αέρα ασκώντας απαράμιλλη σαγήνη σε άνδρες και γυναίκες…