Αυξημένη πληρότητα στα ξενοδοχεία πολυτελείας στο α’ εξάμηνο του 2017
Στα μέσα Νοεμβρίου η ΛΑΜΨΑ, Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Α.Ε. η οποία ανήκει στον εφοπλιστικό όμιλο Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη, έκανε… κράτηση σε ένα ακόμα ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος. Επί της ουσίας η εταιρεία ασκώντας το δικαίωμα προτίμησης για την αγορά του King George και με την έγκριση της ιδιοκτήτριας, Eurobank, αποκτούσε και επίσημα το ξενοδοχείο, με τίμημα 43 εκατ. ευρώ.
Γράφει Γιώργος Λαμπίρης
Aυτή τη στιγμή στον όμιλο ΛΑΜΨΑ ανήκουν πέντε ξενοδοχεία πολυτελούς διαμονής στην Ελλάδα, στη Ρόδο και στη Σερβία. Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία και το King George, είναι κάτοχος του Hyatt Beigrade και του Excelsior στη Σερβία, καθώς και του Sheraton Rhodes.
Πρόσφατα όμως, εκτός από την απόκτηση του ακινήτου τη ξενοδοχείου, King George, το οποίο μέχρι πρότινος μίσθωνε – από το 2012 έναντι 700 εκατ. ευρώ ετησίως στην ιδιοκτήτρια Eurobank-, προχώρησε και στη μίσθωση του πρώην ξενοδοχείου King Palace, όπου παλαιότερα φιλοξενούσε τα γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου. Το συγκεκριμένο κτίριο ανήκει στο ταμείο αλληλοβοήθειας – πρόνοιας των πρώην εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα και με βάση το σχεδιασμό της εταιρείας, θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.
Αυξημένη πληρότητα στα ξενοδοχεία πολυτελείας στο α’ εξάμηνο του 2017
Η Λάμψα διαβλέποντας σημαντικές προοπτικές, επενδύει στον κλάδο των ξενοδοχείων πολυτελείας, ο οποίος στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017 εμφάνισε αυξημένη πληρότητα κατά 12,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Την ίδια στιγμή η μέση τιμή του δωματίου στα ξενοδοχεία εμφανίζεται μειωμένη στην ίδια περίοδο κατά 1% σύμφωνα με τα στοιχεία της Λάμψα, τα οποία αναφέρονται στην ενδιάμεση οικονομική έκθεση εξαμήνου, και ανέρχεται στα 149,95 ευρώ έναντι 151,48 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αύξηση πωλήσεων και κερδών
Ο ξενοδοχειακός όμιλος, κυρίαρχος της ξενοδοχειακής αγοράς στην πλατεία Συντάγματος, αύξησε τις ενοποιημένες πωλήσεις στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου από 22,5 εκατ. ευρώ το 2016, σε 27,5 εκατ. ευρώ το 2017, αύξηση της τάξεως του 21,9%. Επίσης ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας - ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George – αυξήθηκε από 17,8 εκατ. ευρώ σε 21,6 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό 21,3%. Αντίστοιχα, τα κέρδη του ομίλου Λάμψα εκτοξεύθηκαν στο εξάμηνο από 403 χιλ. ευρώ το 2016 σε 3,3 εκατ. ευρώ το 2017, και για τη Μεγάλη Βρετανία και το King George, από το 1,2 εκατ. ευρώ στα 2,4 εκατ. ευρώ.
Η πορεία μίας εταιρείας 139 ετών
Πρόκειται για μία εταιρεία με μακροχρόνιες καταβολές στο χώρο της ξενοδοχειακής αγοράς. Η ιστορία για τη Λάμψα ξεκινάει πριν από 139 χρόνια. Ο Σάββας Κέντρος και ο Στάθης Λάμψας ίδρυσαν τότε το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, βασισμένο στα σχέδια του διάσημου Δανού αρχιτέκτονα, Θεόφιλου Χάνσεν. Μετά το θάνατο του Κέντρου το 1888, ο Λάμψας ο οποίος είχε διατελέσει σεφ στο δημοφιλές και φημισμένο εστιατόριο της εποχής, Maison dorée του Παρισιού, απέκτησε την πλήρη κυριότητα του ξενοδοχείου.
Η εξάπλωση της φήμης και οι επιφανείς επισκέπτες
Η φήμη του ιστορικού ξενοδοχείου εξαπλώνεται γρήγορα, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1986, ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και ξένοι αθλητές διέμειναν στα δωμάτιά του. Το 1919 ο Θεόδωρος Πετρακόπουλος, γαμπρός του Στάθη Λάμψα ίδρυσε την Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε. , ενώ η Μεγάλη Βρεταννία πέρασε στα δικά του χέρια.
Το αρχηγείο του ελληνικού στρατού και η επίταξη από τους Γερμανούς
Το ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος συνδέθηκε άρρηκτα με τις ιστορικές εξελίξεις. Στο διάστημα 1940-1944, στο υπόγειο του κτιρίου στήθηκε το αρχηγείο του ελληνικού στρατού καθώς και το αρχηγείο Βρετανών και Νεοζηλανδών συμμάχων, ενώ μετά την κατάληψη της Αθήνας επιτάχθηκε από τους Γερμανούς στρατιώτες.
Το 1991 οι ιδιοκτήτριες οικογένειες του ξενοδοχείου, Πετρακόπουλου και Δοξιάδη, μεταβίβασαν την πλειοψηφία των μετοχών τους στο διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο CIGA, o οποίος τέσσερα χρόνια αργότερα εξαγοράστηκε από την αμερικανική πολυεθνική Sheraton. Το 1998 η Sheraton απορροφήθηκε από την επίσης πολυεθνική Starwood Hotels & Restorts Worldwide Inc, έναν από τους κορυφαίους ομίλους παγκοσμίως στη διαχείριση και franchise ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, με χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 850 ξενοδοχεία σε 95 χώρες του κόσμου και έμψυχο δυναμικό που ξεπερνά τους 145.000 εργαζόμενους.
Μία δεκαετία αργότερα, η Starwood πώλησε μέσω χρηματιστηρίου Αθηνών, το πλειοψηφικό πακέτο της Λάμψα, ενώ το 2000 ο όμιλος Regency Entertainment Ψυχαγωγική και Τουριστική Α.Ε., συμφερόντων Λασκαρίδη, απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας. Ωστόσο το μάνατζμεντ της Μεγάλης Βρετανίας, ανήκει από το 2001 στη Starwood από το 2001, οπότε η Λάμψα υπέγραψε με την πολυεθνική, σύμβαση διαχείρισης 25ετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα 25 χρόνια, ενώ ανάλογη σύμβαση βρίσκεται σε ισχύ και στην περίπτωση του Sheraton Rhodes Resort.
Τα μελλοντικά βήματα
Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας εντάσσεται η επέκταση και στην κατηγορία των τετράστερων boutique hotels. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν εκτενέστερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της διαρκώς αναπτυσσόμενης αγοράς υπηρεσιών φιλοξενίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ενδεικτική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η περίπτωση του King Palace, το οποίο θα λειτουργήσει υπό τη διαχειριστική ευθύνη της Marriot, με την οποία η εταιρεία συμφερόντων Λασκαρίδη έχει συνάψει ήδη σχετική σύμβαση τριετούς διάρκειας και για το King George, για το διάστημα 2017-2019.