Ο κληρονόμος πεθερός, ο λαθρομετανάστης μάνατζερ και η αμφιλεγόμενη χήρα που έγιναν πάμπλουτοι με τα λεφτά που δικαιούταν άλλοι
Με αφορμή την φετινή λίστα του Forbes για τους πιο καλοπληρωμένους… νεκρούς ( πρώτος για 5η συνεχή χρονιά ο Μάικλ Τζάκσον με 75 εκατομμύρια δολάρια, αν και όταν πέθανε ήταν σχεδόν χρεοκοπημένος) αυτό το άρθρο έχει θέμα τη μεγάλη «μπίζνα» εκμετάλλευσης του θανάτου των διάσημων δημιουργών.
Γράφει η Ελένη Λογοθέτη
Άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά μια ζωή, για να αφήσουν μια τεράστια κληρονομιά στους νόμιμους ή μη κληρονόμους - όταν δεν υπάρχει διαθήκη, την κληρονομιά παίρνει ο πιο πονηρός!
Οι κληρονόμοι με τη σειρά τους (και με τις κατάλληλες νομικές συμβουλές) εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την μετά θάνατον φήμη του νεκρού και έκαναν μια περιουσία!
Ο Τζιμ Μόρισον και ο κληρονόμος πεθερός (!)
Ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα που κάποιος γίνεται πάμπλουτος από τον θάνατο ενός ανθρώπου, που εν ζωή τον μισούσε.
Το ίνδαλμα εκατομμυρίων ανθρώπων και frontman των θρυλικών The Doors, υπολογίζεται ότι - όταν έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 3 Ιουλίου του 1971, σε ηλικία 27 ετών – είχε μία περιουσία περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Με διαθήκη, τα άφησε όλα στην τότε σύντροφό του, Πάμελα Κάρσον και, αν αυτή πέθαινε μετά από τρεις μήνες από τον ίδιο, τα χρήματα θα κληρονομούσαν ο αδερφός και η αδερφή του.
Η Pamela πέθανε κι εκείνη από υπερβολική δόση ηρωίνης, στα 27 της χρόνια, τρία χρόνια μετά τον αγαπημένο της Τζιμ. Η ίδια όμως δεν είχε προνοήσει να κάνει διαθήκη και έτσι, όλη η κληρονομιά αυτοδίκαια πέρασε στους γονείς της, τα πεθερικά του Μόρισον, που όσο ο τραγουδιστής ζούσε τον μισούσαν και τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την καταστροφή της κόρης τους.
Τότε, εμφανίστηκαν στα δικαστήρια και οι γονείς του Τζιμ Μόρισον, που όσο ο γιος τους ζούσε δεν είχαν καμία επαφή και διεκδίκησαν την περιουσία. Τελικά μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη, έγινε η μοιρασιά, με πιο ωφελημένους τα πεθερικά του Μόρισον: οι γονείς του πήραν το 50% και οι Coursons το υπόλοιπο 50%. Πήραν όμως και όλα τα δικαιώματα εμπορικής διαχείρισης του image, της μουσικής και των πνευματικών δικαιωμάτων, που μέχρι σήμερα τους αποφέρουν εκατομμύρια.
Οι μόνοι άνθρωποι ο ίδιος ο Μόρισον θα ήθελε να είχε κληροδοτήσει, η αδερφή και ο αδερφός του, δεν πήραν ούτε cent…
O Elvis Presley, ο λαθρομετανάστης μάνατζερ και η σύζυγος του Βασιλιά
Όταν ο «Βασιλιάς» πέθανε στις 16 Αυγούστου 1977 η περιουσία του υπολογίστηκε μόλις στα 10 εκατομμύρια. Σήμερα, 40 χρόνια μετά τον θάνατό του, η καθαρή αξία του ονόματός του υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια δολάρια! Αυτό σημαίνει ότι η νόμιμη κληρονόμος και σύζύγός του Πρισίλα καθώς και ημοναχοκόρη του, Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, αποδείχθηκαν πολύ καλές επιχειρηματίες, στη διαχείριση του brandname Elvis.
Ωστόσο, ο άνθρωπος που έφαγε με χρυσά κουτάλια χάρη στον Βασιλιά της Ροκ, ήταν ο μάνατζέρ του, ο άκρως αμφιλεγόμενος Τομ Πάρκερ (γνωστός και ως "συνταγματάρχης" - "Colonel"). Μέσα σε 25 χρόνια καριέρας, ο Έλβις υπολογίζεται ότι έβγαλε πάνω από ένα δις ενώ η συμφωνία του με τον Παρκερ ήταν τα κέρδη στη μέση: 50%-50%, την στιγμή που οι υπόλοιποι μάνατζερ εκείνη την εποχή έπαιρναν έως 15%. Και τα κέρδη από συμβόλαια, ταινίες, δίσκους, δικαιώματα, συναυλίες, μπλουζάκια, αναμνηστικά κτλ ήταν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
Με τα χρόνια, πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για τον Τομ Πάρκερ, τα περισσότερα από αυτά επικριτικά. Μάλιστα, μετά το θάνατο του Έλβις, πλησίασε τον πατέρα του – και εκτελεστή της διαθήκης του - και τον έπεισε να υπογράψει ένα νέο συμφωνητικό με το οποίο γινόταν αυτός ο διαχειριστής της περιουσίας με αμοιβή το 50% των εσόδων, με το επιχείρημα ότι μπορεί να τον προσεγγίσουν απατεώνες.
Τότε, η δικαιοσύνη πρόσεξε ότι τα έσοδα του μάνατζερ από προμήθειες ήταν αστρονομικά, άρχισε να το ψάχνει και αποκαλύφθηκε ότι ο Συνταγματάρχης Πάρκερ ήταν… παράνομος μετανάστης από την Ολλανδία, που όλα αυτά τα χρόνια ζούσε με άλλο όνομα και χωρίς πράσινη κάρτα στις ΗΠΑ!
Ο Πάρκερ πέθανε το 1997, σε ηλικία 87 ετών, αφού "εκμεταλεύτηκε" τον Έλβις για 22 ολόκληρα χρόνια.
Ο Πάρκερ βγήκε τελικά από τη μέση και η διαχείριση της περιουσίας του Βασιλιά πέρασε εξολοκλήρου στην οικογένεια. Γονείς και σύζυγος «άνοιξαν» στο κοινό την θρυλική του έπαυλη στο Μέμφις – τη Graceland- όπου βρίσκεται και ο τάφος του, με έσοδα 55 – 60 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Ο Τζον Λένον, το πρωτότοκο «αποπαίδι» και η πανούργα Γιόκο
Όσο ο κόσμος αγάπησε τον Λένον, άλλο τόσο αντιπάθησε από την αρχή την δεύτερη σύζυγό του, την αμφιλεγόμενη μέχρι σήμερα Γιόκο Όνο. Η αντιπάθεια των θαυμαστών του εμβληματικού Λένον προς τη Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο όταν διαλύθηκαν οι Beatles (πολλοί την θεώρησαν την ηθική αυτουργό της διάλυσης) και γιγαντώθηκε όταν – μετά τη δολοφονία του τραγουδιστή το 1980 – αποδείχθηκε ότι η χήρα του ήταν η μοναδική κληρονόμος του. Ο Λένον είχε αφήσει τα πάντα σε αυτή και τον δεύτερο γιο που είχε αποκτήσει με τη Γιόκο Όνο, Σον.
Το «Σκαθάρι» - ήδη από τον καιρό της γνωριμίας του με τη μικροσκοπική Γιόκο – είχε σχεδόν ξεχάσει την ύπαρξη του πρώτου του γιου, του Τζούλιαν, που είχε αποκτήσει από την πρώτη του γυναίκα, Σίνθια. Και φυσικά, στη διαθήκη του, δεν του άφησε τίποτα.
Η περιουσία του Λένον όταν πέθανε, υπολογιζόταν σε 220 εκατομμύρια λίρες. Η Γιόκο έγινε αυτόματα και νόμιμα η κάτοχός της – άλλωστε, αυτή έκανε «κουμάντο» στα οικονομικά του συζύγου της, ακόμα και όταν αυτός ζούσε. Ο πρωτότοκος γιος του Λένον, Τζούλιαν, αποφάσισε να διεκδικήσει δικαστικά κάτι από την κληρονομιά του πατέρα του. Η «μάχη» κράτησε σχεδόν 16 χρόνια, η Γιόκο Όνο του έδωσε «κάτι ψιλά» και η υπόθεση έληξε. Ποτέ δεν μαθεύτηκε επισήμως το ποσό αλλά σύμφωνα με τα media o Τζούλιαν συμβιβάστηκε τελικά με 20 εκατομμύρια λίρες.
Η Γιόκο σήμερα δηλώνει avant-garde καλλιτέχνης, τραγουδίστρια, στιχουργός και ακτιβίστρια αλλά σίγουρα δε ζει πλουσιοπάροχα από τα δικά της χρήματα. Επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει τα χρήματα του Λένον σε εκκεντρικά έργα τέχνης, ακίνητα και ότι άλλο βάλει στο μάτι όπως 122 αγελάδες και 10 ταύρους! Επίσης, από την εμπορική εκμετάλλευση του Λένον και τα δικαιώματα μόνο από τα τραγούδια της σόλο καριέρας του – όπως το θρυλικό Imagine - έχει έσοδα που υπολογίζονται σε 12 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο - ο κατάλογος των δικαιωμάτων των τραγουδιών των Beatles αγοράστηκε το 1985 από τον Μάικλ Τζάκσον για 47.5 εκατομμύρια δολάρια.
Η Όνο θεωρείται από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο - το 2013 η περιουσία της υπολογίστηκε στα 500 εκατομμύρια δολάρια.