Και η εταιρεία που επανέφερε παράνομα το σήμα NEOSET στην αγορά
Στις 20 Σεπτεμβρίου γινόταν ένας ακόμα πλειστηριασμός. Στο ονοματεπώνυμο του οφειλέτη, αναγραφόταν η επωνυμία «Επιπλοσυνθέσεις NEOSET ΑΒΕΕ». Στο επίκεντρο της Δικαιοσύνης, βρισκόταν για μία ακόμα φορά το εργοστάσιο επεξεργασίας μελαμίνης της γνωστής εταιρείας επίπλων και άλλες εγκαταστάσεις της στο δήμο Χαλκιδέων. Ανάμεσα στους διεκδικητές ήταν κατά το παρελθόν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας, ωστόσο δεν καρποφόρησε. Κάτι ανάλογο συνέβη και αυτή τη φορά ελλείψει πλειοδοτών.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Η υπόθεση όμως έχει και ποινικό σκέλος. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αντιμετωπίζει κατηγορίες για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με την ημερομηνία εκδίκασης της διαδικασίας να μην έχει γίνει ακόμα γνωστή, λαμβάνοντας υπόψη ως δεδομένο το χρόνο που απαιτεί για να κινηθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως πληροφορεί το news.gr o δικηγόρος μερίδας των πιστωτών της Neoset.
Η NEOSET που ίδρυσε το 1980 ο Κώστας Αλεξανδράκης, ήταν η επιχείρηση που κατάφερε να ανατρέψει τη διακοσμητική αισθητική του κλασικού ελληνικού νοικοκυριού. Στην εποχή της οικονομικής ευμάρειας, η NEOSET έφερε στο προσκήνιο την έννοια του μοντέρνου, λιτού και οικονομικού επίπλου.
Ωστόσο τα πρώτα εμφανή δείγματα αδυναμίας να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις, ήρθαν για τη NEOSET, το 2012. Η Δικαιοσύνη απέρριψε αρχικά το αίτημα της επιχείρησης για ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Το 2013, ο εντεταλμένος από την ελληνική δικαιοσύνη, δικαστικός επιμελητής, προχώρησε στην κατάσχεση του οικοπέδου στο Βασιλικό του δήμου Χαλκίδας. Η κατάσχεση αποτέλεσε απόρροια οφειλής, περίπου 15 χιλ. ευρώ σε προμηθευτή, ενώ σημαντικές ήταν και οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, εκείνη την περίοδο, καθώς άγγιζαν το 1 εκατ. ευρώ .
Στην περίοδο ακμής της, η NEOSET είχε περί τα 100 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, διαχειριζόμενη τα εμπορικά σήματα Neoset, Neoset Kitchen, ΝΕΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ, Σκουρόπουλος, Neowood. Στη δεκαετία του 1990 εξαπλώθηκε στον Καναδά και στα Βαλκάνια, διατηρώντας franchise σημεία πώλησης. Η επέκταση του ομίλου άγγιξε επίσης την Κύπρο, τον Ισημερινό, τη Βουλγαρία και την Αιθιοπία.
Η εταιρεία που επανέφερε παράνομα το σήμα NEOSET στην αγορά
Το Mάιο του 2013 μία νέα εταιρεία εμφανίστηκε στο χώρο των επιχειρήσεων. Ήταν η FURNITURE NEW LINE ΕΠΕ” (FNL), η οποία λειτουργούσε ως δικαιοπάροχος με δικαίωμα χρήσης των σημάτων “NEOSET” “NEOSET ΚΟΥΖΙΝΑ” και “ΝΕΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ”. Επίσης ήταν η διαχειρίστρια του νέου δικτύου επίπλων της NEOSET που ξεκίνησε να δημιουργείται από το 2013 και ύστερα.
Επί της ουσίας, η νέα εταιρεία στόχο είχε να προλάβει τις εξελίξεις και ταυτόχρονα επιδίωκε την απρόσκοπτη παρουσία του εμπορικού σήματος NEOSET στην αγορά.
Στη συνέχεια, η ύπαρξη της συγκεκριμένης εταιρείας κρίθηκε παράνομη. Το 2016, με την απόφαση 3845/2016, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσιζε ότι τα 22 καταστήματα που είχαν αναπτυχθεί με τη μέθοδο του franchise και διαχειριζόταν η Furniture New Line ΕΠΕ, θα έπρεπε να κατεβάσουν τις ταμπέλες και να σταματήσουν να λειτουργούν.
Η δεύτερη NEOSET
Ο λόγος είναι ότι η νέα εταιρεία, είχε δημιουργήσει και εκμεταλλευόταν ένα νέο δίκτυο καταστημάτων, μία δεύτερη δηλαδή NEOSET, η οποία διαχειριζόταν το εμπορικό σήμα της πτωχεύσασας στις 06/03/2014 εταιρείας, Επιπλοσυνθέσεις NEOSET ΑΒΕΕ. Πίσω από τη FURNITURE NEW LINE ΕΠΕ βρισκόταν η εταιρεία Hazarezo LTD με έδρα την Κύπρο, συμφερόντων του ιδρυτή της εταιρείας επίπλων, Κώστα Αλεξανδράκη.
Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, ήταν ότι το εμπορικό σήμα NEOSEΤ, αποτελεί πτωχευτική περιουσία και θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση των οφειλών της επιχείρησης προς το Δημόσιο, τους εργαζόμενους και τους πιστωτές της.
Τα οικονομικά δεδομένα της ΝΕΟSET
Μέρος της εικόνας που παρουσίαζε η NEOSET πριν την πτώχευση αποδίδουν τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά δεδομένα της NEOSET. Ο κύκλος εργασιών της το 2011 ήταν 42 εκατ. ευρώ με ζημίες 7,8 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ήταν 53 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων 36 εκατ. ευρώ οι βραχυπρόθεσμες και 17 εκατ. ευρώ οι μακροπρόθεσμες.
Αλεξανδράκης: Δεν βρήκαμε λύση
Το Φεβρουάριο του 2013, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Neoset, Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, έστειλε e-mail στους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι «δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατή η εξεύρεση λύσης, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο καταβάλαμε όλοι κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βγει η εταιρεία από το οικονομικό αδιέξοδο, για το οποίο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η επί τέσσερα χρόνια εντεινόμενη κρίση στην αγορά».
Πρόεδρος εργαζομένων: Ανακαλύψαμε offshore στις οποίες γίνονται εικονικές συναλλαγές
Στον αντίποδα χαρακτηριστικές ήταν επίσης οι δηλώσεις που είχε κάνει το Σεπτέμβριο του 2013 ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη NEOSET, ο οποίος σημείωνε ότι «έχουν ανοίξει τρία καινούρια καταστήματα NEOSET. Παρότι χρωστάει περίπου 10 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους. Σε έφοδο που κάναμε στο λογιστήριο ανακαλύψαμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν στηθεί διάφορες offshore εταιρίες, με τις οποίες γίνονται εικονικές συναλλαγές με στόχο να μην φαίνεται ότι διακινείται χρήμα εντός της NEOSET».