Ο Τζορτζ Ρ.Ρ Μάρτιν, «ο Αμερικανός Τόλκιν», κάθεται πλέον στον θρόνο των πολυεκατομμυριούχων
Η παρουσία του είναι πληθωρική και επιβλητική. Στα 69 του, θεωρείται δικαίως «ο Αμερικανός Τόλκιν» και εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο εδώ και 6 χρόνια πίνουν νερό στο όνομά του. Είναι ο Τζορτζ Ρέιμοντ Ρίτσαρντ Μάρτιν ( George R. R. Martin), ο συγγραφέας του Game of Thrones.
Γράφει η Ελένη Λογοθέτη
Η ιστορία της ζωής του είναι ένα κλασσικό success business story. Από τα δύσκολα και στερημένα παιδικά χρόνια, στην παγκόσμια καταξίωση και τα πολλά, πάρα πολλά λεφτά – μόνο και μόνο επειδή είχε ζωντανή φαντασία και ταλέντο στο γράψιμο.
Ο Τζορτζ Ρ.Ρ Μάρτιν γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στις εργατικές πολυκατοικίες του Bayonne , κοντά στις αποβάθρες του Νιου Τζέρσεϊ. Ο Τζορτζ είχε άλλες δύο αδελφές και η οικογένεια περνούσε πολύ δύσκολα – ο πατέρας του δούλευε ως φορτωτής πλοίων και ζούσαν με τον μισθό του ως μοναδικό εισόδημα.
Ζώντας μια στερημένη – υλικά – ζωή, ο μικρός Μάρτιν έβρισκε διέξοδο στην φαντασία. Όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, διάβαζε φανατικά τα κόμικς με τους υπερήρωες της Μarvel αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτό.
Άρχισε να γράφει τις δικές του ιστορίες – κυρίως με τέρατα – και τις πουλούσες για λίγες πένες στα άλλα παιδιά του σχολείου και της γειτονιά του. Σε ένα από τα μυθικά του βασίλεια ζούσαν χελώνες – εμπνευσμένο το έργο από τα κατοικίδια του. Επειδή όμως οι αληθινές του χελώνες πέθαναν συχνά, τελικά ο νεαρός Μάρτιν αποφάσισε να τις βάλει να αλληλοσκοτωθούν σε «απαίσιες, σκοτεινές ιστορίες».
Οι μικρές του φανταστικές ιστορίες είχαν μεγάλη επιτυχία – σε τοπικό επίπεδο – και μάλιστα, γύρω στα 13 του, αποφάσισε να προσθέσει στο όνομά του, το καλλιτεχνικό «Ρίτσαρντ», το βαπτιστικό του ήταν Τζορτζ Ρέιμοντ Μάρτιν. ‘Ύστερα από ένα γράμμα που έστειλε στον συντάκτη του of Fantastic Four, αρχισε να έχει αλληλογραφία και επικοινωνία με την κοινότητα των κόμικ- έγραφε τις δικές του ιστορίες και ήταν ο πρώτος που δήλωσε συμμετοχή στο πρώτο συνέδριο κόμικ που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1964 . Το 1965, στα 17 του κέρδισε το πρώτο του βραβείο – το Alley Award - για την ιστορία του « Powerman vs. The Blue Barrier» (Ο Πάουερμαν εναντίον του Μπλε Φράγματος) και ξεκίνησε να σπουδάζει δημοσιογραφία με υποτροφία.
Ο νεαρός Μάρτιν, στα 21 του πλέον, συνεχίζει να πουλάει τις φανταστικές του ιστορίες, κερδίζοντας ένα μικρό εισόδημα. Παράλληλα, στις αρχές στις δεκαετίας του ’70 - και αφού αρνήθηκε να πάει στον πόλεμο του Βιετνάμ - διοργανώνει τουρνουά σκάκι (δεινός σκακιστής και ο ίδιος) κερδίζοντας και από εκεί κάποια χρήματα.
Από καθηγητής Πανεπιστημίου, κανονικός συγγραφέας
Εκείνη την περίοδο, σε ένα συνέδριο επιστημονικής φαντασίας στο Μιλγούοκι των ΗΠΑ, ο Μάρτιν γνώρισε τον καθηγητή Τζορτζ Γκαθριτζ. Ο Μάρτιν του «άνοιξε τον δρόμο» στην συγγραφή βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και ο Γκάθριτζ βοήθησε τον Μάρτιν να βρει δουλειά ως καθηγητής, για να ζει πιο άνετα.
Ο Μάρτιν άρχισε να δουλεύει στο Πανεπιστήμιο Clark ως καθηγητής αγγλικών και δημοσιογραφίας, χωρίς ποτέ να αφήνει το γράψιμο. Όταν το 1977 πέθανε ξαφνικά ένας από τους φίλους του, επίσης συγγραφέας, ο Μάρτιν αποφάσισε πως η ζωή είναι πολύ μικρή για μην κάνει αυτό που θέλει – και αυτό που ήθελε ήταν να γράφει βιβλία, τις φανταστικές του ιστορίες για μυθικούς ήρωες και φανταστικά βασίλεια.
Παραιτήθηκε και μετακόμισε στη Σάντα Φε – εκείνη τη χρονιά εξέδωσε και την πρώτη του νουβέλα, το Dying of the Light. Τα επόμενα χρόνια, κανονικός συγγραφέας πια, ο Μάρτιν παντρεύεται και χωρίζει αλλά κυρίως δημοσιεύει αρκετά βιβλία επιστημονικής φαντασίας, γράφει μάλιστα και για βρικόλακες, βαμπίρ και μεταλλαγμένους – και κερδίζει υποψηφιότητες για τα βραβεία Hugo. Ωστόσο, μετά την εμπορική, παταγώδη αποτυχία του The Armageddon Rag, ο Μάρτιν αναγκάζεται να δουλέψει ως παραγωγός σε τηλεοπτικά σίριαλ – με ανάλογη πάντα θεματολογία – δίνοντας μάλιστα και δικές του ιστορίες.
Καριέρα πίσω από τις κάμερες και πολλά λεφτά
Την δεκαετία του ’80, ο Μάρτιν κινείται στον χώρο του θεάματος, αλλά πίσω από τις κάμερες ως σεναριογράφος και παραγωγός σε μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Μάλιστα, το 1987, δούλεψε ως σύμβουλος σεναρίου στο σίριαλ «Η πεντάμορφη και το Τέρας» - τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο.
Το 1991, απηυδισμένος από την τηλεόραση επειδή είτε τα σενάριά του δεν γυρίζονταν ποτέ, είτε επειδή οι παραγωγοί τον ανάγκασαν να κόψει χαρακτήρες και σκηνές μάχης, ο Μάρτιν παραιτείται για δεύτερη φορά και αποφασίζει να ξανασυγκεντρωθεί στο γράψιμο.
Και εγένετο Game of Thrones
Θαυμάζοντας τα έργα του J. R. R. Tolkien από παιδί, ο Μάρτιν ήθελε να γράψει ένα φανταστικό έπος εποχής, αν και δεν είχε συγκεκριμένες ιδέες. Ξεκίνησε να γράφει για το φανταστικό του βασίλειο σε συνέχειες, μέχρι που δημιούργησε το μεγάλο του έργο, το A Song of Ice and Fire (Ένα τραγούδι από πάγο και φωτιά), εμπνευσμένο από τους Πολέμους των Τριαντάφυλλων, τους Ορκισμένους Βασιλιάδες και τον Ιβανόη.
Χρειάστηκε 5 χρόνια για να ολοκληρώσει τον πρώτο τόμο - το βιβλίο «A Game of Thrones», κυκλοφόρησε την 1η Αυγούστου 1996 και απέσπασε θερμότατες κριτικές και εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες.
Αφού κέρδισε την επόμενη χρονιά το βραβείο Locus και δύο υποψηφιότητες για το Nebula Award και το World Fantasy Award, οι άνθρωποι της τηλεόρασης άρχισαν και πάλι να τον κυνηγούν.
Το ΗΒΟ πήρε τα δικαιώματα για όλη την τριλογία του A Song of Ice and Fire το 2007. Μετά από 4 χρόνια, στις 17 Απριλίου του 2011, βγήκε στον αέρα το πρώτο επεισόδιο του Game of Thrones.
Την ίδια χρονιά, το Time συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τα «100 άτομα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως» για το έτος 2011. Τα υπόλοιπα – η παγκόσμια φρενίτιδα, που ακολούθησε - είναι γνωστά…
Μέχρι στιγμής, ο συγγραφέας έχει γράψει 1,8 εκατομμύρια λέξεις και έχει σκοτώσει 3.717 χαρακτήρες στη σειρά.
Ένας απλός... πολυεκατομμυριούχος
Σήμερα, ο μεγαλύτερος παραμυθάς της γενιάς του και «Αμερικανός Τόλκιν» πάλι σύμφωνα με το Time, κερδίζει, σύμφωνα με το Forbes, 15 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από τα δικαιώματα των βιβλίων του. Επίσης, πληρώνεται από την HBO 10 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για τα δικαιώματα του Game of Thrones.
Αν προσθέσουμε σε αυτά τα απίστευτα κέρδη από την εκμετάλευση του εμπορικού σήματος της σειράς και των άλλων βιβλίων του σε εκατομμύρια κούπες, μπλουζάκια, καπελάκια κτλ που πωλούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, τότε, η περιουσία του Μάρτιν φτάνει τα 65 εκατομμύρια δολλάρια!
Παρόλα αυτά παραμένει ένας προσγειωμένος άνθρωπος που ζει πάντα στο απλό του σπίτι στη Σάντα Φε με τη δεύτερη γυναίκα του (παντρεύτηκε το 2011 την Πάρις Μακ Μπράιντ), οδηγεί το παλιό Mazda του, και τρώει στα τοπικά εστιατόρια.
Αντί για επίλογος, η συμβουλή του στους επίδοξους συγγραφείς: «Το πιο σημαντικό πράγμα για οποιονδήποτε φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας είναι να διαβάζει! Όχι μόνο το είδος που θέλει να γράψετε αλλά επιστημονική φαντασία, κόμικς, τα πάντα Πρέπει να διαβάσετε τα πάντα!».