Το όραμα του κ. Δημήτρη Παπαγιάννη, ιδρυτή του ομίλου ΒΙ.Κ.Η. ήταν μια ελληνική μονάδα παρασκευής χαβιαριού!
Ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε να πάρει το χαβιάρι και να το κάνει περιζήτητο διεθνές προϊόν είναι ο Ψαριανός, Ιωάννης Βαρβάκης (1745 – 1825).
Το επίτευγμά του ήταν ότι κατάφερε να επιμηκύνει, μέσω της στεγανοποίησης, τον χρόνο «ζωής» του χαβιαριού χωρίς να χαλάσει. Έως τότε, το παραγόμενο χαβιάρι έπρεπε να καταναλωθεί μέσα 4-5 ημέρες.
«Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι»
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, το 2012, παρουσίασε την ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», μια διεθνή συμπαραγωγή, που ήταν βιογραφική για τον Ιωάννη Βαρβάκη.
Η εταιρεία Thesauri, ήταν χορηγός και ο μοναδικός πάροχος χαβιαριού και ψαριών για τις ανάγκες της επιτυχημένης ταινίας...
Παράγει χαβιάρι στην Άρτα
Η εταιρεία Thesauri, είναι η μοναδική εταιρεία εκτροφής και παραγωγής χαβιαριού στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην Άρτα. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του είναι υψηλών προδιαγραφών, με μεγάλες δεξαμενές όπου κολυμπούν διάφορα είδη οξύρρυγχων, μερικοί από τους οποίους είναι τεράστιοι σε μέγεθος.
Συγκεκριμένα εκτρέφει οξυρρύγχους Οσιέτρα (Oscietra), ένα από τα καλύτερα είδη οξύρρυγχου για την παραγωγή χαβιαριού, μαζί με τα Μπελούγκα (Beluga) και Σεβρούγκα (Cevruga).
Πρόκειται για προϊόν που χρειάζεται 12 χρόνια για να είναι έτοιμο να γεννήσει, και ζει έως 100 χρόνια.
Το όραμα
Το όραμα του κ. Δημήτρη Παπαγιάννη, ιδρυτή του ομίλου ΒΙ.Κ.Η. ήταν μια ελληνική μονάδα παρασκευής χαβιαριού!
Πηγή έμπνευσης αυτού του project υπήρξε ο Ιωάννης Βαρβάκης, ο πρωτοπόρος πίσω από τη μέθοδο συσκευασίας κενού.
Η Thesauri, σήμερα εξάγει το 99% των προϊόντων της, και μάλιστα και στη Ρωσία και έχει τζίρο 1 εκατ. ευρώ.
Η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής είναι τρεις τόνοι χαβιάρι και 70-90 τόνοι κρέας οξυρρύγχου.
Πριν την κρίση στην Ελλάδα η κατανάλωση χαβιαριού ήταν 600 κιλά ετησίως, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι έχει μειωθεί αρκετά, καθώς πρόκειται για ένα ακριβό τρόφιμο που η τιμή του αγγίζει περίπου τα 2.500 ευρώ το κιλό.
Το χαβιάρι είναι τα μελανά αυγά του οξύρρυγχου (κώδικας τροφίμων και ποτών). Δεν υπάρχει άλλο χαβιάρι, άλλο ψάρι δεν βγάζει χαβιάρι.
Η παραγωγή του πολύτιμου προϊόντος, του χαβιαριού γίνεται στις εγκαταστάσεις της Thesauri – όπου συσκευάζεται σε στρογγυλά κουτιά διαφόρων μεγεθών τα οποία φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία ελεγχόμενης θερμοκρασίας – και από εκεί ξεκινά για να κατακτήσει τις αγορές του κόσμου.