Ήταν αποτέλεσμα βιασμού από τον βίαιο πατέρα του, περπατούσε ξυπόλυτος χιλιόμετρα για να πάει σχολείο και σήμερα επηρεάζει την οικονομική ζωή σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων
Γεννήθηκε στη μέση της ερήμου σε μια σκηνή Βεδουίνων πριν από περίπου 67 χρόνια. Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του δεν είναι γνωστή καθώς δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο στο οποίο να είναι καταγεγραμμένη η ημερομηνία γέννησης τους. Ήταν ένα μωρό που κανείς δεν πίστευε ότι θα καταφέρει τίποτα περισσότερο από το να γίνει ένας καλός βοσκός. Έχασε την μητέρα του όταν ήταν σε μικρή ηλικία. Χρειάσθηκε να περπατήσει ατελείωτα χιλιόμετρα ξυπόλυτος για να πηγαίνει σχολείο. Κι όμως ο ίδιος άνθρωπος είδε το όνομα του να φιγουράρει στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes.
Ο Σύριος Μοχέντ Αλτράντ δεν είναι απλά ένας ακόμη αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στη λίστα Forbes. Είναι ο άνθρωπος που τα κατάφερε ουσιαστικά από το μηδέν και χωρίς να υπάρχει καμία προϋπόθεση για την εξέλιξη του. Ήταν απλά ένα μωρό που γεννήθηκε σε μια φυλή Βεδουίνων που περιπλανιόταν στη συριακή έρημο. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζει την ημερομηνία γεννήσεως του και τα πέντε του παιδιά αποφάσισαν να γιορτάζουν τα γενέθλια του στις 9 Μαρτίου ενώ ως έτος γεννήσεως του επέλεξε το 1948.
Ήταν αποτέλεσμα βιασμού από τον βίαιο πατέρα του που ήταν αρχηγός της φυλής
Η μητέρα του άνηκε στη φυλή των Βεδουίνων ενώ ο ίδιος ήταν αποτέλεσμα βιασμού από τον ίδιο τον βίαιο πατέρα του που ήταν αρχηγός της φυλής. Η μητέρα του θα αρρωστήσει από μια βαριά ασθένεια όταν εκείνος ήταν στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών. Η κατάσταση της πολύ γρήγορα θα επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή. Την ανατροφή του θα αναλάβει η σκληρή γιαγιά του η οποία και τον προορίζει για βοσκό.
Η ζωή του ήταν μια συνεχής περιπλάνηση στην έρημο καθώς πρόσεχε τις καμήλες και τα αιγοπρόβατα. Η γιαγιά του δεν του επέτρεπε να πάει σχολείο καθώς επέμενε ότι οι βοσκοί δεν έχουν καμία σχέση με τα βιβλία. Εκείνος πεισματάρης από μικρός θα την αγνοήσει και κάθε μέρα θα περπατά ξυπόλυτος χιλιόμετρα στους αμμόλοφους προκειμένου να φτάσει στο σχολείο του. Κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες θα καταφέρει να μορφωθεί και έφηβος πια θα πάει σε συγγενείς σε πόλη της Συρίας όπου από εκεί θα καταφέρει να πάρει το απολυτήριο του, αποφοιτώντας πρώτος και κερδίζοντας έτσι μια υποτροφία για σπουδές στη Γαλλία.
Η ζωή του δεν θα είναι εύκολη ούτε στη Γαλλία. Το 1969 θα φθάσει στο Μονπελιέ όπου θα δεχθεί ρατσιστικές επιθέσεις. Ούτε εκεί όμως θα το βάλει κάτω. Θα παλέψει με πείσμα και θα μάθει τη γλώσσα μέσα σε λίγους μήνες ενώ στη συνέχεια θα σπουδάσει Φυσική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο. Στη Συρία θα ξαναπάει το 1972 όταν αποφάσισε να δει για μια και μόνο φορά τον αποξενωμένο πατέρα του. Σχέσεις μεταξύ τους δεν υπήρχαν καθώς τον μισούσε που είχε βιάσει τη μητέρα του.
Η μετακόμιση στο Παρίσι
Την δεκαετία του 70΄ θα μετακομίσει στο Παρίσι όπου θα κάνει το διδακτορικό του στην Πληροφορική. Εκεί θα γνωρίσει και την μέλλουσα γυναίκα του η οποία σπούδαζε στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Θα ζήσει τέσσερα χρόνια στο Αμπού Ντάμπι όπου θα εργαστεί στην εθνική εταιρεία πετρελαίου. Εκεί θα καταφέρει να δημιουργήσει μια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών την οποία στη συνέχεια θα πουλήσει καταφέρνοντας να εξασφαλίσει 600.000 δολάρια.
Ήταν το 1985 όταν ένας γείτονας του τον ρώτησε αν θέλει να αποκτήσει μια χρεωκοπημένη εταιρεία που κατασκεύαζε σκαλωσιές. Αν και με τον συγκεκριμένο κλάδο δεν είχε καμία σχέση αποφασίζει να αγοράσει την εταιρεία με έναν Βρετανό φίλο του.
Η πλούσια επιχειρηματική του δραστηριότητα
Ο Μοχέντ θα ρίξει όλο το βάρος του εκεί. Έτσι μέσα σε 25 χρόνια θα πραγματοποιήσει πάνω από 65 αγορές και συγχωνεύσεις και θα καταφέρει η εταιρεία του να δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.
Ο Μοχέντ Αλτράντ, πάμπτωχος κατάφερε να συγκαταλέγεται σήμερα στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, έχει τιμηθεί το 2015 με το βραβείο «World Entrepreneur of the Year» (του καλύτερου επιχειρηματία της χρονιάς) καθώς και με το Μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2005.
Ο επιχειρηματικός του όμιλος (Altrad Group), που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιομηχανίας οικοδομικών μηχανημάτων και υλικών, απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους, έχει έδρα το Μονπελιέ στη Γαλλία και επηρεάζει την οικονομική ζωή σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων. Παράλληλα ο Μοχέντ Αλτράντ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Γαλλίας αλλά και ένας συγγραφέας με πολλά εύσημα. Έχει γράψει ως τώρα τρία βιβλία με αυτοβιογραφικά στοιχεία περιγράφοντας τις δυσκολίες που έζησε αλλά και τον τρόπο που κατάφερε να πετύχει.