Ό,τι φτιάχνει είναι εμβληματικό. Συνδέεται με τις Βερσαλίες και την Μαρία Αντουανέτα
«Βλέπω τον εαυτό μου ως πρεσβευτή της Γαλλικής κληρονομιάς και της Γαλλικής κουλτούρας. Ότι φτιάχνουμε είναι εμβληματικό. Συνδέεται με τις Βερσαλίες και την Μαρία Αντουανέτα».
Η φράση αυτή διέπει τον χαρακτήρα του ανθρώπου, το όνομα του οποίου, συνδέεται με ένα θρυλικό brand στο χώρο της μόδας και των ειδών πολυτελείας. Πρόκειται για τον Bernard Arnault. Είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton. Του κορυφαίου ομίλου προϊόντων πολυτελείας.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που σαγήνευσε την πιανίστα σύζυγό του Ελέν Μερσιέρ παίζοντας Σοπέν και άλλους κλασικούς συνθέτες στο πιάνο του. Κάτι που δείχνει πως εάν θέλει κάτι θα κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει λένε οι ειδικοί...
Ο πατέρας του είχε βγάλει μια μικρή περιουσία στον κλάδο των κατασκευών. Ο Arnault που προφανώς είναι ένας άνθρωπος που βάζει στόχους αποταμίευσε 15 εκατομμύρια δολάρια από αυτή την δουλειά προκειμένου να αγοράσει τον οίκο Christian Dior το 1985.
Το όραμά του για την μόδα και η χαρισματικότητα του χαρακτήρα του, έκαναν τον ιδρυτή της Apple Steve Jobs να πει για αυτόν: «Ξέρετε τον Bernard, δεν ξέρω εάν σε 50 χρόνια το IPhone μου θα εξακολουθεί να είναι μια επιτυχία αλλά μπορώ να σας πω πως είμαι σίγουρος όλοι θα συνεχίσουν να πίνουν Dom Perignon».
Ο Arnault διευθύνει πλέον έναν όμιλο από 70 εταιρείες στις οποίες συγκαταλέγονται από δυνατά ονόματα της μόδας όπως η Louis Vuitton, Christian Dior μέχρι εταιρείες ειδών πολυτελείας όπως η Fendi, η Veuve Clicquot και η Dom Pérignon. Μια σαμπάνια που υπάρχει από το 1668. Στα brand που ελέγχει συγκαταλέγονται επίσης η Hublot και τα ρολόγια TAG Heuer και ο οίκος κοσμημάτων Bulgari.
Είναι παντρεμένος και έχει πέντε παιδιά. Έχει τιμηθεί με τιμητικούς τίτλους του Μεγάλου Επιθεωρητή de la Légion d'Honneur και του Commandeur des Arts et des Lettres.
Η Forbes κατατάσσει τον Bernard Arnault στην 56η θέση των πιο ισχυρών ανθρώπων στον πλανήτη, ενώ η περιουσία του στις αρχές του Οκτώβρη έφτασε τα 82,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατατάσσοντάς τον στην 4η θέση των δισεκατομμυριούχων.
Το ξεκίνημα και η εκτίναξη στην κορυφή
Γεννήθηκε το 1949 στο Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας και μετά την αποφοίτησή του από το Γαλλικό Πολυτεχνείο εισήλθε στην οικογενειακή επιχείρηση.
Στα 27 του έπεισε τον πατέρα του να πουλήσει το κατασκευαστικό κομμάτι της επιχείρησης και να εστιάσει στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Ο νεαρός Bernard όμως φλεγόταν από δημιουργική μανία και η Γαλλία δεν τον χωρούσε. Ο πρόεδρος της Louis Vuitton, Michael Burke δήλωσε σχετικά πως: «η Γαλλία ήταν πολύ συντηρητική εκείνη την εποχή. Δεν μπορούσες να κάνεις κάτι τέτοιο ειδικά σε αυτή την ηλικία. Ήταν ακόμα στην δεκαετία των 20 του και ήταν ασυνήθιστο να λαμβάνει κάποιος τέτοιες αποφάσεις σε τόσο νεαρή ηλικία».
Το επόμενο βήμα όμως ήταν ακόμα πιο φιλόδοξο. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 κατάφερε να πείσει την γαλλική κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας υφασμάτων Boussac η οποία είχε στην κατοχή της την Christian Dior. Μιας εταιρείας 20 φορές πιο μεγάλης από την οικογενειακή επιχείρηση.
Στην συνέχεια πούλησε περιουσιακά στοιχεία της Boussac αποκομίζοντας ακόμα περισσότερα κεφάλαια που του επέτρεψαν να «εκτοξευθεί».
Το 1987 κλήθηκε να επενδύσει στον οίκο LVMH από τον τότε πρόεδρο της εταιρείας Henri Racamier. Ο Bernard όντως επένδυσε, αλλά σε συνεργασία με την εταιρεία Guinness PLC, κάτι που του επέτρεψε να συγκεντρώσει ακόμα μεγαλύτερα κεφάλαια και να εκδιώξει το 1990 τον άνθρωπο που τον προσκάλεσε…
Έκτοτε άρχισε να σαρώνει την μία μετά την άλλη τις εταιρείες μόδας θέτοντάς τες κάτω από το λάβαρο της Louis Vuitton.
Η Christian Lacroix, η Givenchy, η Kenzo, η Loewe, η Céline, η Berluti , η Fred Joailler, η DFS και η Sephora είναι μερικές μόνο από τις εταιρείας που υποτάχθηκαν στον...τυφώνα Bernard Arnault.
Η αναβίωση των παραδοσιακών οίκων μόδας δια χειρός Bernard Arnault
Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια britannica ο Arnault είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που αναβίωσε την Γαλλική μόδα με το να διορίσει το 1995 τον βρετανό σχεδιαστή Jhon Galliano στην θέση του Hubert de Givenchy στην διοίκηση του ομώνυμου οίκου μόδας.
Ονομάστηκε ο «Πάπας της μόδας» από το περιοδικό Women’s Wear Daily και ένα χρόνο αργότερα απέδειξε πως ήταν άξιος του «τίτλου» αυτού με το να μετακινήσει τον Galliano στην Christian Dior και στην θέση του να βάλει τον επίσης βρετανό Alexander McQueen.
Στην συνέχεια προσέλαβε έναν αμερικανό σχεδιαστή τον Marc Jacobs στην θέση του διευθυντή δημιουργικού της Louis Vuitton, γνωστό για την δημιουργίες δερμάτινων ειδών πολυτελείας.
Οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα στις αρχές του 21ου αιώνα να έχει αναβιώσει η ισχύς των παραδοσιακών οίκων μόδας.
Στα 69 του πλέον ο Bernard Arnault δεν δείχνει σημάδια κόπωσης στην ανοδική του πορεία και όλα καταδεικνύουν πως στο μέλλον τον περιμένουν ακόμα πιο μεγάλα πλούτη και αίγλη.