Ο μεταρρυθμιστής Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος είναι ένας από τους πιο δυνατούς «παίκτες» παγκοσμίως
Ο 33χρονος διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας ζει – φυσικά – μια ζωή βγαλμένη από τις Χίλιες και Μία Νύχτες. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν του οίκου των Σαούντ, ορίστηκε διάδοχος από τον πατέρα του, Βασιλιά Σαλμάν, τον Ιούνιο του 2017 και θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes.
Γράφει η Ελένη Λογοθέτη
Ο χαμογελαστός, νεαρός πρίγκιπας - ευρύτερα γνωστός με τα αρχικά του MbS - εκπροσωπεί τον πατέρα του στο εξωτερικό, ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας του βασιλείου – ο νεότερος υπουργός Άμυνας στον κόσμο – φορώντας σχεδόν πάντα την παραδοσιακή αραβική κελεμπία και την παλαιστινιακή μαντήλα.
Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν επιλέχθηκε από τον Βασιλιά Σαλμάν για να «καθαρίσει» τη Σαουδική Αραβία από τη διαφθορά και να εκσυγχρονίσει – πάντα μέσα στα όρια του Ισλάμ – τη σουνιτική χώρα. Έτσι, ο «αδιάφθορος» πρίγκηπας, σε μία μαζική επιχείρηση «σκούπα» το 20017 – προχώρησε στη σύλληψη 49 μελών της βασιλικής οικογένειας, ισχυρών επιχειρηματιών και υπουργών, δείχνοντας πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.
Παράλληλα, ο νεαρός διάδοχος – ο οποίος είναι πολύ αγαπητός στη νεολαία της χώρας, όπου ο μισός πληθυσμός είναι κάτω των 25 ετών – πρόσφατα έφερε ιστορικές αλλαγές στο κρατίδιο: Μετά από περίπου 35 χρόνια απαγόρευσης, άνοιξε ξανά τους κινηματογράφους (έστω και εάν οι ταινίες που προβάλλονται περνούν από την θεοκρατική λογοκρισία) και επέτρεψε για πρώτη στις γυναίκες να οδηγήσουν.
Ο αγαπημένος και όχι ο πρωτότοκος γιος του Βασιλιά που θα ανέβει στο θρόνο
Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1985 και είναι ο μεγαλύτερος γιος της τρίτης συζύγου του Βασιλιά Σαλμάν. Το πρωτόκολλο αιώνων που θέλει τον πρωτότοκο να ανεβαίνει στον θρόνο εδώ δεν ισχύει - διάδοχος ορίζεται ο αγαπημένος γιος, προκαλώντας τις αναμενόμενε ίντριγκες και δολοπλοκίες. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν βγαίνει παραέξω. Η απόφαση είναι ιερή και την σέβονται όλοι.
Αντίθετα από τα περισσότερα αδέλφια του, ο πρίγκιπας δεν θέλησε να σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Αμερικής. Αντίθετα, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Βασιλιά Σαούντ στο Ριάντ όπου σπούδασε νομικά και στη συνέχεια ασχολήθηκε ενεργά με την εξωτερική πολιτική (και πολεμική) της χώρας. Μάλιστα, το 2013, σε ηλικία 29 ετών ως υπουργός Άμυνας ξεκίνησε πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των ιρανόφιλων, σιιτών ισλαμιστών ανταρτών Χούντι.
Επίσης, ο πρίγκιπας διάδοχος υιοθετεί ιδιαίτερα επιθετικές θέσεις έναντι του Ιράν ενώ - με την υποστήριξη των συμμάχων Αμερικάνων - ξεκινά το 2017 ένα εμπάργκο στο Κατάρ, με δικαιολογία την φιλοξενία «τρομοκρατών» στα εδάφη του, όρος που στη «γλώσσα» των Αμερικανών και των συμμάχων τους στην περιοχή παραπέμπει στο Ιράν. Αλλά η πραγματική αιτία ήταν η αιώνια μάχη για την κυριαρχία στον αραβικό κόσμο, όπου το Κατάρ εξελίσσεται σε παγκόσμιο παίκτη.
Άνοιγμα στη Δύση και επενδύσεις σε τέχνη και real estate
Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κρατά χαμηλό προφίλ: Σπάνια κάνει lifestyle εμφανίσεις και δεν προκαλεί δημοσίως με επίδειξη του πλούτου του. Όμως φέρεται να είναι ο μυστηριώδης αγοραστής του «Μεγάρου του Λουδοβίκου ΙΔ΄», της ακριβότερης κατοικίας στον κόσμο, που πουλήθηκε το 2015 έναντι ποσού 275 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μίνι αντίγραφο του περίφημου ανακτόρου των Βερσαλλιών, που συνδυάζει την αρχιτεκτονική του 17ου αιώνα με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Επίσης, μέσα από τις ιδιωτικών επιχειρήσεις του, αγόρασε την ίδια χρονιά 5 ένα γιοτ έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων και τον πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Σωτήρας του Κόσμου» (Salvator mundi) σε δημοπρασία, έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στα σχέδια του πρίγκιπα διαδόχου για τη χώρα του, με τίτλο στο «Όραμα 2030», περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας πόλης και μιας νέας βιομηχανικής ζώνης, με κόστος μισό τρις δολάρια.
Επίσης, ο ίδιος τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και επιθυμεί να προσελκύσει επενδύσεις: Οι προτάσεις του αφορούν σχέδια για τη μερική ιδιωτικοποίηση του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco και τη δημιουργία του μεγαλύτερου στον κόσμο κρατικού επενδυτικού ταμείου - σε συνεργασία την ιαπωνική Softbank
Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας θα αποτελεί ένα γίγαντα των τηλεπικοινωνιών και επενδύσεων στην τεχνολογία και έχει αρχίσει ήδη να επενδύει σε νέους τομείς της οικονομίας τα τελευταία χρόνια - όπως πχ στην Uber.
Παράλληλα το βασίλειο - μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας - διερευνά επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς.
Σε μια προσπάθεια να επεκταθεί πέρα από τα ορυκτά καύσιμα, η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να δημιουργήσει την μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση του κόσμου: ένα αχανές ηλιακό πάρκο με ισχύ 200 gigawat - μια επένδυση ύψους 200 δισ. δολαρίων.
Το Βασίλειο στοχεύει επίσης σε επενδύσεις στον τουρισμό, επιδιώκοντας - εκτός από το προσκύνημα στη Μέκα - να γίνει και ένας ιδανικός «καλοκαιρινός» προορισμός. Γιαυτό, σχεδιάζει να κατασκευάσει θέρετρα, ξενοδοχεία και οικιστικές μονάδες σε περίπου 160 χιλιόμετρα σε αμμώδεις ακτές στην Ερυθρά Θάλασσα. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2022.
Ωστόσο, παρά τις μεταρρυθμίσεις και την πορεία εκσυγχρονισμού στην οποία έχει μπει η χώρα, το ποσοστό συλλήψεων και διωγμών των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αυξηθεί υπό την ηγεσία από του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ η Διεθνής Αμνηστία και το Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) συνεχίζουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για αυτές τις παραβιάσεις.