Ο «υπάλληλος» που από την απόλυτη φτώχεια απέκτησε περιουσία 7 δισ.

Ο «υπάλληλος» που από την απόλυτη φτώχεια απέκτησε περιουσία 7 δισ.

Έκανε το αμερικάνικο όνειρο πραγματικότητα και κατάφερε να κάνει το λογότυπό του να βρίσκεται παντού

Ο Ραλφ Λόρεν, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το όνομα «Polo» για να δώσει στην στη φίρμα του μια αγγλική αίσθηση, έχει μετατρέψει το brand και την εταιρεία του στην πεμπτουσία της αμερικανικής ετικέτας με το λογότυπό του να βρίσκεται παντού.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Το πραγματικό όνομα του Ραλφ Λόρεν είναι Ralph Lifshitz και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 14 Οκτωβρίου 1939. Οι γονείς του ήταν Εβραίοι μετανάστες από τη Λευκορωσία. Ο Λόρεν παντρεύεται την Ρίκι Αν Λόιου-Μπίρ το 1964. Είναι ακόμα παντρεμένοι 50 χρόνια μετά και έχουν τρία παιδιά: τον Άντριου, τον Ντέιβιντ και τον Ντίλαν.

Με τη σύζυγό του

1967

Ήταν το 1967 όταν η εταιρεία Ralph Lauren έκανε τα πρώτα της βήματα. Αφού πέρασε πολλά χρόνια δουλεύοντας με κομψούς, μοντέρνους και καλοντυμένους πελάτες, ο Ραλφ Ρόλεν διαπίστωσε ότι υπήρχε ένα κενό στην αγορά των ανδρικών ειδών και ιδιαίτερα στις γραβάτες.

Τότε πείθει τον εργοδότη του, τον κατασκευαστή του Beau Brummel, να τον αφήσει να ξεκινήσει τη δική του σειρά από γραβάτες. Εργάζεται σε ένα μικροσκοπικό χώρο γραφείων στο Empire State Building, χρησιμοποίησε αποκόμματα υλικών για να τις φτιάξει, χρησιμοποιώντας το όνομα Polo.

Σε μια συνέντευξη του 1983 με τους The Times, λέει ότι χρησιμοποίησε το όνομα Polo επειδή «είχε αυτήν την αόριστα αγγλική αίσθηση».

1968

Ο Λόρεν ίδρυσε την Polo Fashions το 1968, παίρνοντας ένα δάνειο 50.000 δολάρια. Δεν είχε τελειώσει καμία σχολή μόδας και ήταν αυτοδίδακτος.

Δεκαετία 1970

Του απονέμεται το βραβείο Coty το 1970 για τα σχέδια των ανδρικών ενδυμάτων του, κερδίζοντας την αναγνώριση για τα σχέδιά του. Το 1972, το σήμα του, με ένα πόνυ και ένα αναβάτη, διακρίνεται σε κάθε πουκάμισο Polo. Επίσης το 1972, ανοίγει το πρώτο δικό του κατάστημα Polo στο Rodeo Drive στο Beverly Hills της Καλιφόρνια.

1978

Ξεκινά η πώληση των αρωμάτων Lauren για τις γυναίκες και Polo για τους άντρες.

Δεκαετία του 1980

Ο Λόρεν και η σύζυγός του αγοράζουν ακίνητα στο Κολοράντο.

1987

Ο Ραλφ Λόρεν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για έναν καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο.

1994

Ο Λόρεν σκοπεύει να επεκταθεί και η Goldman Sachs επενδύει μερίδιο μειοψηφίας και κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

1997

Το Polo Ralph Lauren μπαίνει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 11 Ιουνίου. Ο Λόρεν πωλεί 17,9 εκατομμύρια μετοχές αξίας 465,4 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και διατηρεί την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο. Η αξία αγοράς της εταιρείας σήμερα ανέρχεται στα 8,8 δισ. δολάρια.

1999

Το πρώτο εστιατόριο RL ανοίγει στο Σικάγο το 1999, ακολουθούμενο από το RL Restaurant στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία Ralph Lauren περιλαμβάνει προϊόντα οικιακής χρήσης και αρώματα.

Δεκαετία 2000

Η εκστρατεία Pink Pony αρχίζει να παλεύει ενάντια στον καρκίνο. Το Pink Pony Fund του Ιδρύματος Polo Ralph Lauren υποστηρίζει προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, της εκπαίδευσης, της θεραπείας και της έρευνας. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Καρκίνου του Ralph Lauren ιδρύθηκε στο Χάρλεμ το 2003 σε συνεργασία με το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering για την εξυπηρέτηση ανασφαλισμένων και υποβαθμισμένων κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη.

Το Polo Ralph Lauren ήταν η πρώτη ετικέτα που χορηγούσε το Wimbledon το 2006. Η μάρκα ξανασχεδίασε τις στολές που φορούσαν αγόρια και κορίτσια και κριτές.

Σχεδίασε επίσης τις στολές Team USA για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και του 2012.

2015

Το Forbes θέτει την καθαρή αξία του Ραλφ Λόρεν τον Φεβρουάριο στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.