Κοντά στα 13 δισ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει η κυβέρνηση της χώρας για την ανάπτυξη των υποδομών
Σχεδόν 13 δισεκατομμύρια ευρώ προτίθεται να επενδύσει σε υποδομές το Μαρόκο για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018, εφόσον η υποψηφιότητά του επικρατήσει, όπως ανακοίνωσε η ειδική επιτροπή της χώρας που έχει αναλάβει τη μελέτη της υποψηφιότητας.
Όπως διευκρίνισε η επιτροπή, κανένα από τα 14 γήπεδα που προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν στη διοργάνωση δεν θα είναι νέο, αλλά θα αναβαθμιστούν υπάρχοντα γήπεδα, ενώ σε άλλα θα γίνουν εργασίες για την προσωρινή αύξηση της χωρητικότητάς τους.
Από τα 14 αυτά γήπεδα, τα δύο είναι στην Καζαμπλάνκα και άλλα δύο στο Μαρακές, ενώ στην πρωτεύουσα Ραμπάτ βρίσκεται ένα γήπεδο. Άλλες πόλεις στις οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν αγώνες είναι η Αγκαντίρ, το Φεζ και η Ταγγέρη.
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, και αυτός είναι ο λόγος που έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες επενδύσεις στα ενθουσιώδη και καινοτόμα σχέδιά μας για τα γήπεδα», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Μουλάι Χαφίντ Ελαλάμι, προσθέτοντας: «Η όμορφη και φιλόξενη χώρα μας προσφέρει στους παίκτες και τους οπαδούς κάτι πολύ ξεχωριστό με μία μόνο χρονική ζώνη, ένα νόμισμα, και όλες οι πόλεις όπου θα γίνουν παιχνίδια θα βρίσκονται σε ακτίνα 550 χιλιομέτρων από την Καζαμπλάνκα, που σημαίνει περιορισμένες μετακινήσεις. Όλες οι πόλεις βρίσκονται επίσης σε απόσταση μίας ώρας από ένα αεροδρόμιο, οπότε οι παίκτες και οι οπαδοί αρκεί να επικεντρωθούν σε αυτό που μετράει περισσότερο, το ποδόσφαιρο».
Το Μαρόκο φιλοδοξεί να γίνει η δεύτερη αφρικανική χώρα που θα διοργανώσει το Μουντιάλ, μετά τη Νότια Αφρική το 2010, όμως έχει απέναντί του την κοινή υποψηφιότητα των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού, και στις 13 Ιουνίου η FIFA θα αποφασίσει ποια από τις δύο υποψηφιότητες θα επικρατήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαρόκο έχει επιχειρήσει ανεπιτυχώς να διεκδικήσει το Μουντιάλ τέσσερις φορές, το 1994 (έχασε από τις ΗΠΑ), το 1998 (έχασε από τη Γαλλία), το 2006 (η διοργάνωση διεξήχθη στη Γερμανία) και το 2010 (έχασε οριακά από τη Νότια Αφρική).