Με νέα πρόταση στις αποσκευές η επιστροφή του ΔΝΤ στην Αθήνα
Φωτιά στις διαπραγματεύσεις της τέταρτης αξιολόγησης ετοιμάζεται να βάλει το ΔΝΤ. Το Ταμείο, πριν ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους περνάει στην αντεπίθεση. Για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα παράλληλα με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιώνει:
Διπλό μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019 και
Να παγώσουν τα «θετικά μέτρα» - τα αντίμετρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για την προστασία των νοικοκυρών (μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα έρθει με νέα «κοστολογημένη» πρόταση τον Μάιο επιβάλλοντας στην κυβέρνηση να μειώσει από το 2019 το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, αυξάνοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 650 ευρώ.
Ειδικά για τους συνταξιούχους το χτύπημα θα είναι διπλό. Εκτός από το πικρό ποτήρι των μειώσεων που θα γευτούν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματά τους. Μάλιστα πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τις αποδοχές τους αφού με τη μείωση κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου θα βρεθούν κάτω από το αφορολόγητο όριο.
Οι προτάσεις του Ταμείου έρχονται να δυναμιτίσουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων και τις συζητήσεις που διεξάγει η κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για μία συμφωνία - «πακέτο» μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Η απότομη αλλαγή της στάσης από το ΔΝΤ έχει προβληματίσει τις Βρυξέλλες ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το διάστημα που θα ακολουθήσει θα είναι κολασμένο για την κυβέρνηση. Η Κομισιόν διαφωνεί και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018 αλλά πλέον διαμορφώνεται ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων μέχρι τον Μάιο – Ιούνιο που θα κινηθεί στην «κόψη του ξυραφιού».
Αν το ΔΝΤ λοιπόν επιμείνει σε μία εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων, τότε θα διαμορφωθεί ένα δύσκολο «παζάρι» όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία φέρεται διατεθειμένη να ζητήσει στοιχεία από το Ταμείο για τον τρόπο με τον οποίο τεκμηριώνει τις προβλέψεις του για χαμηλότερα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Εκτός από το αφορολόγητο τις συντάξεις και τα αντίμετρα η κυβέρνηση έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει και τα μέτρα – αγκάθια της 4ης αξιολόγησης. Από τα 88 προαπαιτούμενα τα πιο δύσκολα είναι :
- Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
- Τα κόκκινα δάνεια
- Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και οι προσαρμογές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην χαθούν τα 2,65 δις. ευρώ που εισπράττονται κάθε χρόνο από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
- Η αγορά ενέργειας μαζί με τις παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.
- Οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και η τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων.