Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας
«Η ΕΕ οφείλει να διαμορφώσει εγκαίρως κοινή πολιτική για την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, από πρακτικές προστατευτισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού τρίτων χωρών». Αυτό επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενίσχυση της βιομηχανίας, τα επόμενα βήματα για την ενιαία αγορά, καθώς και το θέμα της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Στην παρέμβασή του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε την ανάγκη συντονισμού της νέας βιομηχανικής στρατηγικής της Ε.Ε. με την προετοιμασία του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, τονίζοντας ότι οι πολιτικές για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, πρέπει να συμβαδίζουν με την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής. Σημείωσε ότι «η ενίσχυση της βιομηχανίας μέσα από στοχευμένες και κοστολογημένες πολιτικές, είναι στρατηγική προτεραιότητα και του δικού μας Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που διαμορφώνουμε αυτή την περίοδο», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης των πολιτικών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα μέτρο που μπορεί να βλάψει σοβαρά την ευρωπαϊκή βιομηχανία». Υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. οφείλει να διαμορφώσει εγκαίρως κοινή πολιτική για την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από πρακτικές προστατευτισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού τρίτων χωρών. Ως ελληνική κυβέρνηση, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, και σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή και την ελληνική βιομηχανία από τέτοιες πρακτικές».
O κ. Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει η βιομηχανία τομέα προτεραιότητας στην κατανομή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου: «Πρέπει να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, με στόχο την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων που ενσωματώνουν καινοτομία, ενισχύουν την εξωστρέφεια και συντείνουν στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους - συμπεριλαμβανομένων και των πιο παραδοσιακών».
Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως σημαντική πρόκληση για την επιτυχία της νέας ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής: «Θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδίως σε τομείς που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες, τόσο μεσοπρόθεσμα στην ενσωμάτωσή τους στην ψηφιακή εποχή και την ενίσχυση του καινοτομικού τους δυναμικού, όσο και μακροπρόθεσμα, στην αύξηση της παρουσίας τους σε ευρωπαϊκές και διεθνείς αλυσίδες αξίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα από στοχευμένα εργαλεία για τη χρηματοδότησή τους, και ένα θεσμικό περιβάλλον που να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ τους, με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας»