Υποστηρίζουν ότι οι εξαγωγές τους χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ δεν αποτελούν απειλή
Την εξαίρεση τους από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές στις ΗΠΑ χάλυβα και αλουμινίου θα ζητήσουν οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Αργεντινής, όπως έκαναν επισήμως γνωστό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε, ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ, να εξαιρεθούν από τους δασμούς που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οι ιαπωνικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου. Ο Σούγκα σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τουναντίον έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και στη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αυτή.
Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι θα επιδιώξει την εξαίρεση της χώρας από τους νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, όπως συνέβη στις περιπτώσεις του Καναδά και του Μεξικό. Ο Τραμπ «διαβεβαίωσε ότι και άλλες (χώρες) μπορεί να εξασφαλίσουν αυτό το προνόμιο, μέσω μιας διαδικασίας που θα ανακοινωθεί σύντομα», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής και συμπλήρωσε, ότι η παραγωγή της χώρας αντιπροσωπεύει μόλις το 0,6% των εισαγωγών χάλυβα και το 2,3% των εισαγωγών αλουμινίου των ΗΠΑ.
«Η Αργεντινή δεν είναι η αιτία, ούτε συμβάλλει στις στρεβλώσεις που πλήττουν τις αγορές στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της αργεντίνικης διπλωματίας. Η Aluar Aluminio Argentino, η μόνη βιομηχανία που παράγει αλουμίνιο στη χώρα, το 10% των μετοχών της οποίας ανήκει στο αργεντίνικο δημόσιο, ζήτησε πέρσι από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να εξαιρεθεί από τα τυχόν μέτρα που θα λαμβάνονταν, μετά την έρευνά του για τις συνέπειες των εισαγωγών του συγκεκριμένου μετάλλου στην αμερικανική εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, κατέβαλε προσπάθεια να διαφοροποιήσει το πελατολόγιό της στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, η Αργεντινή εξήγαγε το 2017 αλουμίνιο αξίας 763 εκατ. δολαρίων και χάλυβα αξίας 686 εκατ. δολαρίων, με το καθένα μέταλλο να αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 1% των συνολικών εξαγωγών της. Οι αγορές της NAFTA ήταν ο βασικός προορισμός των αργεντίνικων εξαγωγών των δύο μετάλλων. Τα μέτρα προστατευτισμού που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, έχουν θέσει σε δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις, παρά τη γενική βελτίωσή τους αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Αργεντινή ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος ήρθε σε απόλυτη ρήξη με την εξωτερική και την εμπορική πολιτική της προκατόχου του. Ο Μάκρι έχει εξαγγείλει, ότι θα αμφισβητήσει επίσης τους αμερικανικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στο βιοντίζελ, που εξάγει η χώρα του, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.