Το 90% των προαπαιτούμενων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαϊου

Το 90% των προαπαιτούμενων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαϊου

Αντικειμενικές και πλειστηριασμοί τα βασικά αγκάθια

Για την επόμενη ημέρα, δηλαδή τι θα συμβεί από τις 20 Αυγούστου και μετά που λήγει το τρίτο Μνημόνιο δεν έγινε καμία κουβέντα στο πρώτο κύκλο συζητήσεων που είχε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Το κουαρτέτο αναχώρησε από την Αθήνα χωρίς να συζητηθούν τα μεγάλα θέματα της διευθέτησης του χρέους, του μεταμνημονιακού πλαισίου δεσμεύσεων και εποπτείας. Άλλωστε αποφάσεις για αυτά τα θέματα δεν θα μπορούσαν να ληφθούν στο Χίλτον καθώς είναι εξόχως πολιτικές.

Οι δυο πλευρές τις προηγούμενες ημέρες στάθηκαν κυρίως στην καταγραφή των προβλημάτων.Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός Μαρτίου και η διάχυση των πλειστηριασμών ακινήτων σε όλη τη χώρα βρίσκονται στην κορυφή των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων.

Οι συζητήσεις της Αθήνας κατέληξαν σε ένα χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση του κύριου όγκου (κοντά στο 90%) των 88 προαπαιτούμενων έως το τέλος Μαϊου, αφού έχει προηγηθεί τέλος Απριλίου με αρχές Μαίου μια ακόμα κάθοδος του κουαρτέτου και ολοκλήρωση του παζλ με χρέος, πρόγραμμα και εποπτεία στο τέλος Ιουνίου.

Καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και της λεγόμενης συνολικής συμφωνίας είναι η 21η Ιουνίου «ή το πολύ αρχές Ιούλη» όπως ανέφερε χθες πηγή με γνώση των συζητήσεων.

Το νερό στο αυλάκι των αποφάσεων αναμένεται να αρχίσει να μπαίνει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, μετά τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενώ αποφάσεις για την τύχη του αφορολογήτου αν δηλαδή η μείωσή του ενεργοποιηθεί από το 2019, αντί για το 2020, θα ληφθούν τον Μάιο όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και του προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει με χίλια για να κλείσει δεκάδες προαπαιτούμενα. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, συνεχίζοντας να κρατούν σε εκκρεμότητα την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ. Οι δανειστές απαιτούν πανελλαδική κάλυψη και υψηλές ταχύτητες. Τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα όμως χθες ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών –Πειραιώς, δείχνουν προς άλλη κατεύθυνση. Χθες είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν 261 πλειστηριασμοί. Από αυτούς  76 κρίθηκαν γόνιμοι, 50 πλειστηριασμοί ανεστάλησαν κατόπιν συνεννόησης των οφειλετών και του επισπεύδοντος και 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω.

Οι δανειστές όσον αφορά τους πλειστηριασμούς «αξιολογούν τα στοιχεία», σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου το οποίο έχοντας γνώση των δεδομένων –όπως σημείωσε- εξέφρασε αισιοδοξία για εκταμίευση της δόσης εντός Μαρτίου.

Παράλληλα, τις επόμενες εβδομάδες μέσω αλληλογραφίας, θα ανταλλάσσονται reports αναφορικά με ανοιχτά θέματα που αφορούν αντικειμενικές αξίες , εξωδικαστικό συμβιβασμό, νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, επιδόματα και αλλαγές στα εργασιακά.