Προς συμφωνία και για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στον φετινό προϋπολογισμό, οδεύουν το υπουργείο Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, μετά τη σύγκλιση των δύο πλευρών στο ύψος της ύφεσης.
Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στα έως τώρα δεδομένα του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε επίπεδο κατά τι χαμηλότερο των 500 εκατ. ευρώ και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να καταλήξουν έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να αρχίσει και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.
Σημειώνεται ότι, ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει προϊδεάσει για την επίτευξη "μικρού, ρεαλιστικού και βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος", γεγονός που θα επιτρέψει την, με καλύτερους όρους, διαπραγμάτευση για το όποιο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας, αλλά και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Όσον αφορά στην ύφεση, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν πως το ΑΕΠ θα μειωθεί εφέτος κατά 4%. Η προηγούμενη πρόβλεψη της τρόικας ήταν για ύφεση 4,2%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε, μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,5%. Στην παρούσα διαπραγμάτευση, το υπουργείο είχε προσέλθει με την αισιόδοξη πρόβλεψη για ύφεση 3,8% (λόγω, κυρίως, της πολύ καλής πορείας του τουρισμού), αλλά, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, η τρόικα θέλησε, από την πλευρά της, να αποστείλει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική συμφωνία για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2014, αλλά αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν να επέλθει συμφωνία για αναστροφή της ύφεσης και αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Πάντως, και στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο, η τρόικα δεν προτίθεται την τρέχουσα περίοδο να αλλάξει τη στάση της σχετικά με την κατά γράμμα υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.