Η κυβέρνηση θέλει μία καθαρή έξοδο δηλώνει στους Financial Times
Θέλουμε μια όσο το δυνατόν πιο καθαρή έξοδο όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους Financial Times.
Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει, ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «ένα νέο στρατηγικό πλάνο, φιλικό στην ανάπτυξη και κοινωνικά ευαίσθητο ως τον Απρίλιο» και συμπληρώνει ότι «θα πάρουμε εμείς την ιδιοκτησία ενός τέτοιου προγράμματος». Όπως λέει χαρακτηριστικά «γνωρίζουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να πάρουμε κάποια κοινωνικά μέτρα για το σύνολο της κοινωνίας... Είχαμε κρίση για 8 χρόνια, τώρα οι άνθρωποι πρέπει να δουν, ότι μοιράζονται οι καρποί της ανάκαμψης».
Τονίζει ακόμη, ότι «υπάρχει η αίσθηση, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πάει καλά και είναι ώρα για την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και για την κυβέρνηση, τις εταιρείες, τα συνδικάτα, την κοινωνία να είναι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους. Νομίζω ότι οι περισσότεροι θέλουν η Ελλάδα να γίνει φυσιολογική χώρα».
Ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της, διαβεβαιώνει o υπουργός Οικονομικών και σε συνέντευξη που παραχωρεί στη γαλλική εφημερίδα Les Echos. Ο κ. Τσακαλώτος δεν κρύβει, ότι υπολογίζει σε ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους, έτσι ώστε η χώρα να μπει σταδιακά σε κανονικότητα και διαβεβαιώνει, ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος. «Κάποια στιγμή πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.
Το μήνυμα που στέλνει στους επενδυτές, είναι ότι «η Ελλάδα έχει μπροστά της 3 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης. Έχει επίσης μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες.. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε».
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος αναφέρει, πως στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφεραν, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων μεταξύ 0 και 15 ετών και είναι σαφές σήμερα, ότι θα είναι απαραίτητο. «Βασιζόμαστε επίσης στην εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Συνεπώς, πιστεύω ότι συνολικά θα περάσουμε από την κατάσταση μίας "υπερβολικά" υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας, σε εκείνη μίας χώρας που είναι "κανονικά" υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία».
Για το ΔΝΤ αναφέρει, ότι εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος. «Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM» είπε.
Από το Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Τσακαλώτος αναμένει να επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Όπως είπε «απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα».