Επισημαίνει ότι θα μείωνε το ρίσκο σε περίπτωση συστημικής κρίσης
Ερώτηση προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες κάνουν λόγο για πιθανή έκδοση συνθετικού ομολόγου σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης επικαλούμενος δηλώσεις του επικεφαλής της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, ο οποίος αναφέρει, ότι η έκδοση ενός συνθετικού ομολόγου θα έδινε ανάσα ρευστότητας στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων ζητά από την Κομισιόν πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω συζήτηση στο εσωτερικό της, αλλά και πιθανές αλλαγές που απαιτούνται στο ρυθμιστικό πλαίσιο και θα επέτρεπαν την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου.
Επιπλέον, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει, ότι ένα συνθετικό ομόλογο το οποίο θα ήταν καλυμμένο με τον ίδιο επαρκή τρόπο σε όλη την Ευρωζώνη, θα επιμέριζε και θα μείωνε το ρίσκο σε περίπτωση συστημικής κρίσης, άλλα και θα ωφελούσε χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την πρόσβαση σε ρευστότητα. Με αφορμή αυτή την πρόταση ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από τον κ. Ντράγκι να προχωρήσει σε μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός τέτοιου τύπου ομολόγου.
Η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη προς την ΕΚΤ έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τον Philip Lane, επικεφαλής της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, η διαμόρφωση πακέτων κρατικών χρεών σε μορφή ενός νέου ομολόγου και η πώλησή τους σε διαβαθμισμένα κομμάτια θα έδινε στις τράπεζες μία εναλλακτική μορφή ρευστών ενεχύρων.
Ένα τέτοιο ομόλογο, σύμφωνα με τους προτείνοντες, εφόσον δημιουργηθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναμένεται να έχει υψηλή απόδοση, αρκετά κοντά σε αυτήν που σήμερα έχουν το γερμανικό και το φινλανδικό ομόλογο, ενώ θα είναι και αρκετά ανθεκτικό σε ενδεχόμενες συστημικές κρίσεις.
Ένα συνθετικό ομόλογο καλυμμένο με τον ίδιο επαρκή τρόπο σε όλη την Ευρωζώνη, θα ενίσχυε επίσης τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, καθώς θα παρείχε πρόσθετη ρευστότητα στα κράτη-μέλη, πέρα από τον παραδοσιακό δανεισμό που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Ερωτάται η EKT:
- Έχει συζητηθεί αυτή η πρόταση για έκδοση συνθετικού ομολόγου σε επίπεδο ΔΣ; Πώς αξιολογεί αυτή την πρόταση;
- Τι απαιτείται, όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο, για να μπορεί ένας τέτοιος τύπος ομολόγου να είναι λειτουργικός και χρήσιμος;
- Σχεδιάζει να ετοιμάσει μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός τέτοιου ομολόγου στην Ευρωζώνη;