Το πιο δύσκολο προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση στο επίκεντρο του Eurogroup στις 19 Φεβρουαρίου - Πρόβα τζενεράλε για τα τεστ αντοχής των τραπεζών
Πρόβα τζενεράλε για τα τεστ αντοχής (τα γνωστά stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις ελληνικές τράπεζες να κάνουν μαζί και αγώνα δρόμου, αφού ειδικά για την Ελλάδα, τα αποτελέσματα των τεστ πρέπει να δημοσιοποιηθούν περίπου ένα εξάμηνο νωρίτερα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη για να «προλάβουν» την έξοδο από το πρόγραμμα, που τοποθετείται τον Αύγουστο. Η περίοδος των δοκιμαστικών τεστ ξεκίνησε από τις 31 Ιανουαρίου, ενώ η έναρξη της κύριας φάσης των δοκιμασιών αντοχής τοποθετείται μέσα στο επόμενο 15ημερο.
Ημερομηνία ορόσημο είναι και η επόμενη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, αφού στο Eurogroup θα τεθεί επί τάπητος το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Τρία όμως προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί: οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου. Ωστόσο η Αθήνα προσδοκά ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι αυτά τα προαπαιτούμενα δεν εξαρτώνται μόνον από την κυβέρνηση.
Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όμως, είναι και ο μεγάλος σκόπελος για τις τράπεζες αφού οι επιδόσεις τους στα stress tests συνδέονται και με την «αποδοτικότητα» των e – πλειστηριασμών, αφού θα κλείσουν «τρύπες» στα ανοικτά – κόκκινα χαρτοφυλάκια που έχουν.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και συνάντηση, για το θέμα, της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας με τις διοικήσεις των τραπεζών.
Το crash test της τέταρτης αξιολόγησης και οι ελληνικές τράπεζες
Τα αποτελέσματα των stress tests θα μπουν στο μικροσκόπιο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, που πρέπει να έχει κλείσει πριν την απόφαση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, δηλαδή την απόφαση που θα κληθεί να πάρει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Η τέταρτη αξιολόγηση περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα μέτρα και προμηνύεται δυσκολότερη από την τρίτη, όχι μόνο λόγω του περιορισμένου χρόνου και των κρίσιμων θεμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν παράλληλα (κατάρτιση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, stress tests στις ελληνικές τράπεζες, διαπραγματεύσεις για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία), αλλά και επειδή περιλαμβάνει νέα μέτρα, όπως:
- Η απόφαση για το χρόνο ενεργοποίησης της μείωσης του αφορολογήτου ορίου. Το Μάιο, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι θα κρίνουν αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά ή θα απαιτηθεί να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019 (αντί για το 2020).
- Ο επανυπολογισμός των συντάξεων που θα πρέπει να γίνει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενόψει του νέου «μαχαιρώματος» που θα υποστούν το 2019.
- Η διασφάλιση της πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα επεκταθούν και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο το αργότερο από την 1η Μαΐου.
- Η ταχύτερη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες.
- Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τον Μάιο θα αποφασιστεί αν θα πρέπει γίνουν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξακολουθήσει να αποφέρει στα κρατικά ταμεία 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.
- Η πλήρης κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα υπόλοιπα 5 νησιά στο τέλος Ιουνίου.
- Η κατάθεση του νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εντός του τρέχοντος μηνός.
- Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση σε: ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, «Ελευθέριος Βενιζέλος», Ελληνικό.