Έντονο το ενδιαφέρον για το 7ετές ομόλογο – αλμυρό το επιτόκιο
Με «αλμυρό» επιτόκιο 3,5%, το ελληνικό δημόσιο έκανε χθες το πρώτο για φέτος βήμα εξόδου στις αγορές για άντληση νέου χρήματος με την έκδοση επταετών ομολόγων. Την επιστροφή στις αγορές καλωσόρισε από την Αθήνα, μετά από συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εκτιμώντας πως εάν όλα πάνε καλά, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία αναφορικά με τον τρόπο ολοκλήρωσης του προγράμματος, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές έφτασαν τα 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 320 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις αναδόχους τράπεζες που φρόντισαν για την επιτυχία της έκδοσης. Ειδικότερα από τις εγγραφές που έγιναν ομόλογα αξίας 1,1 δισ. ευρώ αγόρασαν ξένοι θεσμικοί, 930 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν από funds, 700 εκατ. ευρώ έβαλαν οι τράπεζες μαζί με τους ανάδοχους και 180 εκατ. ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το Δημόσιο άντλησε περίπου 3 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 19-20 δισ. ευρώ ώς το καλοκαίρι, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Δεδομένων των συνθηκών η απόδοση του 3,5% θεωρείται ικανοποιητική, αν και πριν ξεσπάσει η αναταραχή στις αγορές
είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για ένα επιτόκιο χαμηλότερα από το 3,50%. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με την αρχική «καθοδήγηση» στο 3,75%. Το ποσοστό αυτό στη διάρκεια της ημέρας μειώθηκε σε 3,5% -3,625%, το οποίο εξαιτίας της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε από τους επενδυτές έκλεισε τελικά στο 3,5%. Το επιτόκιο είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με αυτό της προηγούμενης έκδοσης 5ετούς διάρκειας που είχε διαμορφωθεί στο 4,625%. Οι τόκοι που θα πληρώσει το Δημόσιο για το δάνειο των 3 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα 105 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ή 735 εκατ. ευρώ συνολικά στην 7ετία με την ωρίμανση του ομολόγου.
Τα επόμενα βήματα
Τα επόμενα βήματα του ελληνικού δημοσίου στο δρόμο προς τη βιώσιμη επάνοδο της αυτόνομης χρηματοδότησης των αναγκών του ελληνικού δημοσίου θα καθορίσουν οι ιταλικές κάλπες της 4ης Μαρτίου αλλά και οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Το χρονικό περιθώριο έως τις ιταλικές εκλογές κρίνεται «στενό» από πηγές της αγοράς ομολόγων για να δοκιμαστεί μια ακόμα ελληνική έξοδος στο μεσοδιάστημα ενώ το αποτέλεσμά τους θα κρίνει σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες εάν η επόμενη κίνηση θα είναι αμυντικού χαρακτήρα με την έκδοση τριετών τίτλων ή επιθετικού με 12ετή ή ακόμα και 15ετή ομόλογα. Εάν το μίνι κραχ των τελευταίων ημερών πάρει ευρύτερες διατάξεις, οι κινήσεις θα πρέπει να επανακαθοριστούν.