Σύμφωνα με τον πρόεδρο της, έτσι ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέξει όποιον πάροχο επιθυμεί
Την καθιέρωση κουπονιού για τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Επιχείρησης.
«Σήμερα όσοι είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο, ανήκουν στη ΔΕΗ, πλην κάποιων μετρημένων στα δάχτυλα, ίσως και του ενός χεριού» είπε και πρόσθεσε ότι «αν πάρουν το κουπόνι τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορούν να επιλέξουν όποιον προμηθευτή θέλουν». ο κ. Παναγιωτάκης ζήτησε επίσης λειτουργική αυτονομία σε ζητήματα όπως οι προσλήψεις και οι αμοιβές.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα υπογραφεί μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ αναφερόμενος στην πώληση λιγνιτικών μονάδων τόνισε, ότι «η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξακολουθήσει να φέρει το βάρος του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής μονοπωλιακά, όχι για λόγους ανταγωνισμού, αλλά για λόγους επιχειρηματικούς». όπως εξήγησε «είναι πολύ μεγάλο το βάρος για την Επιχείρηση και πρέπει να αποδεσμευτεί από ένα μέρος από αυτό, για να στρέψει αλλού τις δραστηριότητές της. Πρέπει να γίνει αποφασιστική στροφή σε αυτές τις δραστηριότητες και βέβαια μέσα από το ικανοποιητικό τίμημα να ενισχύσουμε την οικονομική μας ευρωστία».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είπε απ' την πλευρά του, ότι «η ΔΕΗ θα είναι πιο σύγχρονη, πιο ανταγωνιστική, πολύ πιο διεθνοποιημένη απ' ό,τι είναι σήμερα, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των ημερών και με τη στήριξη όλων μας θα έχει το μέλλον που της αξίζει», ενώ επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι η Επιχείρηση θα διατηρήσει ακέραιο το υδροηλεκτρικό δυναμικό της, όπως και τις μονάδες φυσικού αερίου.
«Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι ο βασικός πυλώνας στο ενεργειακό τοπίο και στην ενεργειακή πολιτική στη χώρα μας» υπογράμμισε η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Χαρά Καφαντάρη. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Ράνια Αικατερινάρη, η οποία έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ, παρατήρησε ότι η Επιχείρηση είναι κομβικής σημασίας και «βρίσκεται σήμερα στο στάδιο ολοκλήρωσης του νέου στρατηγικού σχεδίου, ενός σχεδίου που πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν τις ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα, αλλά και τις προκλήσεις που δεν είναι λίγες και πρέπει να αντιμετωπίσει με επιτυχία, ώστε να μετασχηματιστεί σε έναν σύγχρονο όμιλο».
«Η ΔΕΗ θα πρέπει να διαμορφώσει τη νέα της στρατηγική, με έμφαση, οπωσδήποτε, στην επιτάχυνση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην επέκταση σε νέες αγορές και σε νέα προϊόντα, για παράδειγμα την αγορά φυσικού αερίου, στη βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή, στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, στην αξιοποίηση, είδαμε, πολύ σημαντικών συνεργειών και συνεργασιών που θα την πάνε στην επόμενη μέρα και γενικότερα στην αξιοποίηση της ενοποιημένης ευρωπαϊκής και περιφερειακής ηλεκτρικής αγοράς» πρόσθεσε η κ. Αικατερινάρη.
«Η παράμετρος του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής είναι αναπόσπαστο στοιχείο του ενεργειακού σχεδιασμού, ώστε να μπορούμε και να έχουμε ταυτόχρονα επάρκεια στο ενεργειακό αγαθό, καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά το σημαντικότερο, να έχουμε μετριασμό των εκπομπών στο επίπεδο της κλιματικής αλλαγής αλλά και προσαρμογή στις υποχρεώσεις, και τις διεθνείς αλλά και τις εθνικές που δημιουργούνται» τόνισε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.