Τις δυο πρώτες ημέρες μπήκαν στην πλατφόρμα 1.395 άτομα
Την Δευτέρα άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές έως 50.000 ευρώ και ήδη οι αιτήσεις από τους επαγγελματίες πέφτουν βροχή. Τις δυο πρώτες ημέρες μπήκαν στην πλατφόρμα 1.395 άτομα, 1.176 ξεκίνησαν αίτηση, 731 καταχώρησαν τα βασικά στοιχεία της αίτησης ενώ για 445 βεβαιώθηκε ότι εκπληρώνουν τα κριτήρια υπαγωγής και επιλεξιμότητας και μπήκαν στην ουρά για ρύθμιση των οφειλών τους σε δόσεις.
Την ευκαιρία να μπουν στη ρύθμιση έχουν και οι μισθωτοί οι οποίοι εκτός από το μισθό τους έχουν έσοδα και από «μπλοκάκι» για παράδειγμα από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. Προϋπόθεση για να υπαχθούν στην ρύθμιση είναι το μπλοκάκι να είναι ενεργό μπλοκάκι και ένα μέρος του συνολικού εισοδήματος τους να προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Έτσι για παράδειγμα, μισθωτός ο οποίος έχει εισοδήματα και από μπλοκάκι και χρωστάει στην Εφορία φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 5.000 ευρώ. Η οφειλή δημιούργηκε το 2016. Ο φορολογούμενος αυτός έχει το δικαίωμα να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση, να υπαχθεί στην νέα ρύθμιση και εφόσον πληροί τα κριτήρια να τακτοποιήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος του σε έως 120 μηνιαίες δόσεις.
Πιο συγκεκριμένα στην ρύθμιση των 120 δόσεων μπορούν να υπαχθούν:
- Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα που αποκτούν εισόδημα τόσο από επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και από άλλες πηγές (π.χ. μισθωτός, εισόδημα από ακίνητα). Ο οφειλέτης – φυσικό πρόσωπο χωρίς πτωχευτική ικανότητα για να ρυθμίσει της οφειλές του με την νέα ρύθμιση δεν είναι απαραίτητο να αποκτά εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αρκεί ένα μέρος του εισοδήματός του να προέρχεται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του προς Δημόσιο και Φ.Κ.Α. (ανεξαρτήτου πηγής προέλευσης αυτών).
- Οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα που αποκτούν εισόδημα από «μπλοκάκι». Οσοι αποκτούν έστω και μέρος του εισοδήματός τους από «μπλοκάκια» μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους προς ΑΑΔΕ και ΦΚΑ (έως 50.000 ευρώ ανά πιστωτή) αρκεί το εισόδημα αυτό να είναι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.