Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβίβαση ρίσκου φυσικής καταστροφής από κράτη στις χρηματοπιστωτικές αγορές
Το μεγαλύτερο «ομόλογο καταστροφής» στην ιστορία της, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξέδωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να προσφέρει κάλυψη για σεισμούς σε Περού, Μεξικό, Χιλή και Κολομβία.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβίβαση ρίσκου φυσικής καταστροφής από κράτη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα ομόλογα καταστροφής, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, είναι ένας ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος για κυβερνήσεις να μεταβιβάσουν το ρίσκο μεγάλων φυσικών καταστροφών. Τα ομόλογα ενεργοποιούνται συχνά μόλις συμβεί η φυσική καταστροφή, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να λάβουν βοήθεια άμεσα στις περιοχές όπου είναι απαραίτητη. Οι κυβερνήσεις πληρώνουν ένα ετήσιο κουπόνι και, αν δε συμβεί καμία καταστροφή, τα ομόλογα αποπληρώνονται στο τέλος της περιόδου.
Τα τελευταία ομόλογα καταστροφής της Παγκόσμιας Τράπεζας παρέχουν κάλυψη για τρία χρόνια στην Κολομβία, τη Χιλή και το Περού και για δύο χρόνια στο Μεξικό. Ενεργοποιούνται για σεισμούς, με βάση τις μετρήσεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Κέντρου.
Για τους επενδυτές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ομόλογα καταστροφής προσφέρουν αποδόσεις που δεν σχετίζονται με τις χρηματαγορές. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι το τελευταίο αυτό ομόλογο υποστηρίζεται από 45 επενδυτές, ενώ υπήρξαν προσφορές συνολικού ύψους σχεδόν 2,5 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με την Aon Securities, το 2017 εκδόθηκαν ομόλογα καταστροφής αξίας 11 δισ. δολαρίων, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας αυτό του 2007, όταν εκδόθηκαν ομόλογα καταστροφής ύψους 8,4 δισ. δολαρίων.