Στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ
Στην έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο. Όπως ανακοινώθηκε, το Δημόσιο προσέλαβε για την κοινοπρακτική έκδοση τις τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan and Nomura.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Δημόσιο στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δημιουργίας του «αποθεματικού» που πρόκειται να δημιουργήσει.
Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας καθώς και η τιμολόγηση του νέου ομολόγου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ώρες.
Έπονται ακόμα δύο εκδόσεις
Μετά την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο και τη μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή (swap) πολλών παλαιών μικρών ομολόγων με πέντε νέα μεγάλα ομόλογα τον Νοέμβριο, η νέα έκδοση αποτελεί το τρίτο σημαντικό βήμα στην πορεία για την πλήρη επάνοδο της χώρας στις αγορές μετά την έξοδό της από τα μνημόνια φέτος τον Αύγουστο.
Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων, ενός 3ετούς και ενός 10ετούς, έως τον Αύγουστο.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι και το νέο βήμα θα είναι επιτυχημένο, καθώς η κατάσταση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει βελτιωθεί θεαματικά μετά το swap των ομολόγων και τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αρχικά σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών στις αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.
Πρόκληση να δελεαστούν οι επενδυτές
«Θα ήταν σημάδι εμπιστοσύνης αν η Ελλάδα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερα συντηρητικά funds, με πιο μακροπρόθεσμες βλέψεις, στη νέα έκδοση χρέους που μπορεί να γίνει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, με δύο μεγάλους επενδυτές σε ομόλογα να δηλώνουν πως δύσκολα θα συμμετάσχουν σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, γιατί ακόμα ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ένας τρίτος ανέφερε πως θα προσεγγίσει μία τέτοια έκδοση με επιφυλάξεις.
«Η Ελλάδα είναι μία αμφιλεγόμενη ιστορία, γιατί από τη μία η οικονομική εικόνα είναι καλύτερη και οι μεταρρυθμίσεις που είχαν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψηφίστηκαν, αλλά από την άλλ το συνολικό ποσό του χρέους είναι ακόμα εκεί», δήλωσε ο Patrick Barbe, επικεφαλής ευρωπαϊκών ομολόγων της BNP Paribas Asset Management, τονίζοντας πως είναι επιφυλακτικός ως προς τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.
Ως εμπόδιο για τους μεγάλους επενδυτές εμφανίζεται παράλληλα η σχετικά μικρή και χαμηλής ρευστότητας αγορά ομολόγων της Ελλάδας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του χρέους των 316 δισ. ευρώ οφείλεται στους επίσημους πιστωτές της χώρας, και μόνο περίπου 40 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους διαπραγματεύονται στην αγορά.
Κι όμως, για άλλους επενδυτές η Ελλάδα είναι μία αγορά που τους έχει αποφέρει σημαντικές αποδόσεις και η έκδοση επταετούς ομολόγου αποτελεί μία νέα επενδυτική ευκαιρία. Μεταξύ αυτών και ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίων της BlueBay Asset Management. «Το μόνο Grexit που νομίζουμε ότι θα δούμε είναι η ελληνική έξοδος από το πρόγραμμα», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας: «Σίγουρα θα εξετάζαμε την προσθήκη στα χαρτοφυλάκιά μας μίας ελκυστικής νέας έκδοσης».
Από την πλευρά του, ο Jeffrey Franks, διευθυντής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει εντυπωσιακές επιδόσεις με την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών της στόχων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε βλέπει την ανάγκη για περισσότερα μέτρα λιτότητας φέτος, όμως υπογράμμισε πως απαιτούνται ακόμα μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία.