Η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων αποτελεί πειρασμό για πολλά funds, όμως το υψηλό χρέος λειτουργεί αποτρεπτικά
«Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, η πιστοληπτική της αξιολόγηση ανεβαίνει, η κυβέρνηση έχει επιστρέψει στις αγορές ομολόγων και ελπίζει να βγει από το πρόγραμμα των 86 εκατ. ευρώ που την έδωσε από τη χρεοκοπία. Αλλά και πάλι θα είναι μία πρόκληση το να προσελκύσει μακροχρόνιους επενδυτές σε μία επικείμενη πώληση επταετών ομολόγων», εκτιμά σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, αναφορικά με τα σχέδια για έκδοση επταετούς ελληνικού ομολόγου.
Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, η πρόσφατη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με πενταετή ομόλογα ύψους 3 δισ. ευρώ κρίθηκε ως επιτυχημένη, και υποστηρίχθηκε σημαντικά από hedge funds. «Θα ήταν σημάδι εμπιστοσύνης αν η Ελλάδα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερα συντηρητικά funds, με πιο μακροπρόθεσμες βλέψεις, στη νέα έκδοση χρέους που μπορεί να γίνει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα», σημειώνεται.
Δύο μεγάλοι επενδυτές σε ομόλογα δήλωσαν πάντως στο Reuters πως δύσκολα θα συμμετάσχουν σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, γιατί ακόμα ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ένας τρίτος ανέφερε πως θα προσεγγίσει μία τέτοια έκδοση με επιφυλάξεις.
«Η Ελλάδα είναι μία αμφιλεγόμενη ιστορία, γιατί από τη μία η οικονομική εικόνα είναι καλύτερη και οι μεταρρυθμίσεις που είχαν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψηφίστηκαν, αλλά από την άλλ το συνολικό ποσό του χρέους είναι ακόμα εκεί», δήλωσε ο Patrick Barbe, επικεφαλής ευρωπαϊκών ομολόγων της BNP Paribas Asset Management, τονίζοντας πως είναι επιφυλακτικός ως προς τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.
Αντίστοιχη άποψη εκφράζει και ο Seamus Mac Gorain της JPMorgan Asset Management, που τονίζει ότι αν και οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης αυξάνουν την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, το υψηλό χρέος της αποτελεί τροχοπέδη για τη μείωση του κόστους δανεισμού της.
Ως εμπόδιο για τους μεγάλους επενδυτές εμφανίζεται παράλληλα η σχετικά μικρή και χαμηλής ρευστότητας αγορά ομολόγων της Ελλάδας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του χρέους των 316 δισ. ευρώ οφείλεται στους επίσημους πιστωτές της χώρας, και μόνο περίπου 40 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους διαπραγματεύονται στην αγορά.
Το δημοσίευμα του Reuters υπενθυμίζει την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor's, σχολιάζοντας όμως ότι και πάλι η χώρα μας βρίσκεται πέντε βαθμίδες μακριά από το investment grade, στο ίδιο επίπεδο με τη Νιγηρία, τη Ρουάντα και το Πράσινο Ακρωτήρι, και μία βαθμίδα κάτω από την Αργεντινή.
Κι όμως, για άλλους επενδυτές η Ελλάδα είναι μία αγορά που τους έχει αποφέρει σημαντικές αποδόσεις και η επικείμενη έκδοση επταετούς ομολόγου αποτελεί μία νέα επενδυτική ευκαιρία. Μεταξύ αυτών και ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίων της BlueBay Asset Management. «Το μόνο Grexit που νομίζουμε ότι θα δούμε είναι η ελληνική έξοδος από το πρόγραμμα», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας: «Σίγουρα θα εξετάζαμε την προσθήκη στα χαρτοφυλάκιά μας μίας ελκυστικής νέας έκδοσης».
Ένας τραπεζίτης που έχει συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων δήλωσε εξάλλου αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά η Αθήνα να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερα mainstream funds.
Από την πλευρά του, ο Jeffrey Franks, διευθυντής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει εντυπωσιακές επιδόσεις με την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών της στόχων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε βλέπει την ανάγκη για περισσότερα μέτρα λιτότητας φέτος, όμως υπογράμμισε πως απαιτούνται ακόμα μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία.
«Δεν πρέπει να υπάρχει μία αίσθηση εφησυχασμού ότι ακόμα κι αν ολοκληρωθεί φέτος το πρόγραμμα, όλα θα είναι καλά για πάντα», ξεκαθάρισε.