Συμπεραίνει ότι η οικονομία της χώρας θα είναι σε χειρότερη κατάσταση υπό οποιοδήποτε σενάριο εξόδου από την ΕΕ
Στο συμπέρασμα ότι η οικονομία της Βρετανίας θα είναι σε χειρότερη κατάσταση υπό οποιοδήποτε σενάριο εξόδου από την ΕΕ, καταλήγει μη έκθεση που συντάχθηκε από αξιωματούχους όλων των υπουργείων για λογαριασμό του υπουργείου Εξόδου από την ΕΕ, την οποία αποκαλύπτει η ενημερωτική ιστοσελίδα BuzzFeed.
Στο σενάριο μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ στη μετά-Brexit εποχή, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είχε ανάπτυξη χαμηλότερη κατά 5% σε ορίζοντα 15 ετών, σε σύγκριση με τις σημερινές προβλέψεις, με τη χώρα ως πλήρες μέλος της Ένωσης. Στο σενάριο της μη συμφωνίας με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση και την επιστροφή στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις διμερείς συναλλαγές, η οικονομική ανάπτυξη θα ήταν κατά 8% χαμηλότερη κατά την ίδια περίοδο.
Ακόμα και στο σενάριο του πιο «μαλακού» Brexit, δηλαδή με διατήρηση απρόσκοπτης πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η βρετανική οικονομία θα έχανε 2% από τις σημερινές προβλέψεις περί ρυθμού ανάπτυξης στη 15ετία. Οι υπολογισμοί αυτοί δε λαμβάνουν υπόψη πιθανές βραχυπρόθεσμες επιβαρύνσεις για την οικονομία λόγω του Brexit, όπως το κόστος προσαρμογής στις νέες τελωνειακές ρυθμίσεις.
Κυβερνητικές πηγές έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη της ανάλυσης, αλλά τονίζουν ότι κανένα από αυτά τα σενάρια δεν είναι το επιδιωκόμενο από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία θέλει μία εξειδικευμένη για τη βρετανική περίπτωση μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ. Η έκθεση πιστεύεται ότι έχει αρχίσει να παρουσιάζεται σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης ενόψει συνεδρίασης την ερχόμενη εβδομάδα του κλειστού Υπουργικού Συμβουλίου, που λαμβάνει αποφάσεις για το Brexit.
Σε ερώτηση του BuzzFeed γιατί αυτή η σημαντική ανάλυση δε δημοσιοποιείται, πηγή του Υπουργείου Brexit απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια «επειδή είναι ντροπιαστική». Σημειώνεται, ότι η έκθεση καταλήγει στους αρνητικούς υπολογισμούς για τη βρετανική οικονομία, παρά το ότι λαμβάνει ως σενάριο βάσης την επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ και τη συνέχιση ισχύος σε διμερή βάση δεκάδων εμπορικών συμφωνιών που έχει αυτή τη στιγμή η Βρετανία με τρίτες χώρες μέσω της ΕΕ.
Η συμφωνία με τις ΗΠΑ ωστόσο, δε θα πρόσθετε παρά 0,2% στο ΑΕΠ της βρετανικής οικονομίας μακροπρόθεσμα, ενώ αντίστοιχες συμφωνίες με την Κίνα, την Ινδία, την Αυστραλία, τις χώρες του Κόλπου και της νοτιοανατολικής Ασίας θα πρόσθεταν συνολικά μόλις από 0,1% έως 0,4% στο ΑΕΠ.
Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν κάθε τομέας της βρετανικής οικονομίας που εξετάστηκε θα επηρεαζόταν αρνητικά από το Brexit, με το μεγαλύτερο πλήγμα να αφορά τη βιομηχανία χημικών και ένδυσης, τον κατασκευαστικό τομέα, τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον τομέα της λιανικής. Μόνο η γεωργία δε θα επηρεαζόταν αρνητικά σε περίπτωση υπαγωγής στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Αρνητικός θα ήταν επίσης ο αντίκτυπος σε κάθε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως στη βορειοανατολική Αγγλία, στην κεντροδυτική Αγγλία και στη Βόρεια Ιρλανδία. Διατυπώνεται τέλος η προειδοποίηση, ότι θα μπορούσε να διαβρωθεί σημαντικά το καθεστώς του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.
Στελέχη της αντιπολίτευσης που εναντιώνονται στο Brexit ή τουλάχιστον στην έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, καλούν την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η οποία εκτιμάται, ότι θα εντείνει την πίεση στην πρωθυπουργό Μέι να ξεκαθαρίσει τι είδους Brexit επιθυμεί.