Τη νέα έκδοση προαναγγέλλει το Reuters
Νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, με επταετές ομόλογο εκδίδει η Ελλάδα τις επόμενες δύο βδομάδες.
Επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα ελπίζει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» έως 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά την έξοδό της από το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018.
«Δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για την ακριβή ημέρα της έκδοσης», δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκδόσεις έως το τέλος του καλοκαιριού».
Το «μαξιλάρι» αποσκοπεί να συμβάλει στο να βεβαιωθούν οι αγορές ότι η Αθήνα θα μπορεί να καλύψει τις ωριμάνσεις χρέους της για ενάμισι χρόνο μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.
Παράλληλα, σε δημοσίευμά τους οι Financial Times εκτιμούν ότι την έκδοση του επταετούς ομολόγου θα ακολουθήσει η έκδοση ενός τριετούς και ενός 10ετούς ομολόγου τους επόμενους μήνες, επικαλούμενοι πηγή με γνώση του θέματος.
Η Ελλάδα σχεδίαζε αρχικά να βγει στην αγορά νωρίτερα αυτό τον μήνα, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει κάποιες τελικές μεταρρυθμίσεις πριν την επικύρωση της αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος από την ΕΕ, δήλωσε η πηγή.
Επιστροφή στις αγορές
«Η Ελλάδα επιστρέφει στις κεφαλαιαγορές» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στις σχεδιαζόμενες -μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος- τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων: ενός χρεογράφου επταετούς διάρκειας την τρέχουσα εβδομάδα καθώς και ενός τριετούς και δεκαετούς ομολόγου που έπονται.
«Το κλίμα στην αγορά είναι ευνοϊκό. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η Αθήνα βρίσκεται στην τελική ευθεία του μεταρρυθμιστικού μαραθωνίου», γράφει ο αρθρογράφος, εξηγώντας ότι στην παρούσα φάση και μετά την έγκριση της εκταμίευσης της νέας δόσης από το Eurogroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καταρχήν καλυμμένες. «Τα χρήματα που θα φέρει η σχεδιαζόμενη έκδοση θα λειτουργήσουν περισσότερο ως αποθεματικά. Μέχρι το τέλος του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο, η Ελλάδα θέλει να οικοδομήσει ένα 'μαξιλαράκι' ρευστότητας 18 έως 19 δις ευρώ», ένα «δίχτυ ασφαλείας» που θα προστατεύσει την Ελλάδα κατά τα πρώτα δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως εξήγησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.