Πιο αισιόδοξο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το ΔΝΤ

Πιο αισιόδοξο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το ΔΝΤ

Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα διευρυνθεί κατά 3,9% το 2018 και το 2019, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Ταμείου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε σήμερα επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2018 και το 2019, εκτιμώντας ότι οι σαρωτικές φοροαπαλλαγές που έχει θέσει σε ισχύ η αμερικανική κυβέρνηση θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και θα βοηθήσουν τους κύριους εμπορικούς εταίρους της.

Στην τελευταία έκδοση του World Economic Outlook, το ΔΝΤ προειδοποιεί ωστόσο ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ πιθανόν να αρχίσει να αποδυναμώνεται μετά το 2022, καθώς τα προσωρινά οφέλη από τις φοροαπαλλαγές θα περιοριστούν σταδιακά, με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, να σημειώνει ότι οι φοροαπαλλαγές θα διευρύνουν το αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, θα ενισχύσουν το αμερικανικό δολάριο και θα επηρεάσουν τις διεθνείς επενδυτικές ροές.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2018 και το 2019 κατά 0,2%, στο 3,9%, με τις εκτιμήσεις του Ταμείου για το προηγούμενο έτος να είναι για ανάπτυξη 3,7%, οριακά πάνω από αυτήν που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο το Ταμείο (3,6%).

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2018 (από 2013) και 2,5% το 2019, ενώ βελτιωμένες είναι και οι προβλέψεις του για την Ευρωζώνη, και ιδιαίτερα για τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Αντίθετα, υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Ισπανία κατά 0,1%, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Προς τα πάνω αναθεωρήθηκε και η εκτίμηση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία, στο 1,2% φέτος και στο 0,9% το 2019, ενώ σταθερή είναι η εκτίμησή του για τη Βρετανία, στο 1,5% φέτος.