Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης απέχει πολύ ακόμη
Σε πέντε σημεία από τα οποία θα εξαρτηθεί η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, επικεντρώνεται σχετική ανάλυση της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Financial Times.
Η ανάλυση της FT επισημαίνει, ότι οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου έχουν βελτιωθεί τα τελευταία 2 χρόνια. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τα επιτόκια των διετών ομολόγων έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, ωστόσο η επιστροφή τους στην προ κρίσης εποχή απέχει πολύ ακόμη. Έτσι, σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να σηματοδοτεί για πολλούς επενδυτές το τέλος μίας δεκαετούς κρίσης χρέους, ωστόσο η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα είναι –σύμφωνα με το δημοσίευμα- τόσο απλή υπόθεση.
Σε αυτό σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας παίζουν ρόλο πέντε στοιχεία:
1. Το κόστος χρέους της Ελλάδας έχει μειωθεί δραματικά
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων διάρκειας 2 ετών μειώθηκε κάτω από την αντίστοιχη ισοτιμία των αμερικανικών ομολόγων, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ώθησε τους επενδυτές να αναπροσαρμόσουν τις τοποθετήσεις τους σε κρατικό χρέος και να στρέφονται σε άλλες επενδύσεις.
Σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της εικόνας των ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με την FT παίζει ο ευρωπαϊκός συντελεστής και κυρίως του γερμανικού διετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου παραμένει σε αρνητικό έδαφος. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, αν η απόδοση του γερμανικού ομολόγου αρχίσει να αυξάνεται, κανείς δεν μπορεί να ξέρει, που θα φθάσει το αντίστοιχο του ελληνικού.
2. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει ακόμη ανακάμψει
Η Financial Times επισημαίνει ακόμη, ότι αν και το ελληνικό χρηματιστήριο ανέκαμψε το τελευταίο διάστημα, οι μετοχές δεν κατάφεραν να σημειώσουν αντίστοιχη άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Έτσι, εκτιμά ότι τα μηνύματα από τις χρηματιστηριακές κινήσεις των μετοχών δεν αντικατοπτρίζουν την αισιοδοξία για μείωση του επιπέδου του ιδιωτικού χρέους.
Αν και όπως αναφέρει, η αύξηση των εξαγορών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα από ξένα funds δείχνει ότι οι επενδύσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στη χώρα, αυτό ελάχιστα επηρεάζει τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, οι οποίες όπως σημειώνει, αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα του ελληνικού εταιρικού τοπίου.
3. Η Ελλάδα σχεδιάζει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος φέτος
Όπως σημειώνεται στην ανάλυση της εφημερίδας, επικαλούμενη τα στοιχεία της Thomson Reuters, το 2018 πρόκειται να ωριμάσουν ομόλογα αξίας άνω των 16 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία είναι βραχυχρόνια ανακυκλούμενα ομόλογα. Σημειώνει ακόμη, ότι η Ελλάδα βγήκε πρόσφατα στις αγορές και εξασφάλισε δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ, ωστόσο όπως επισημαίνεται, τα ομόλογα αυτά αναχρηματοδότησαν το χρέος με νέα μεγαλύτερης προθεσμίας λήξης.
Επισημαίνει ακόμη, ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους ύψους 30 δισ. ευρώ, με στόχο να αυξήσει τη ρευστότητα του ομολόγου της και να διευκολύνει την πώληση νέων στο μέλλον. Επιπλέον, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει τώρα να συζητήσουν, εάν θα προσφέρουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ένα κρίσιμο ζήτημα για το οποίο το ΔΝΤ επιθυμεί να αντιμετωπιστεί πριν τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης.
4. Οι κεφαλαιαγορές εξακολουθούν να μην είναι φυσιολογικές
Η FT τονίζει, ότι σχεδόν το 75% των ανεξόφλητων χρεών της Ελλάδας ανήκουν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και τους μηχανισμούς της ΕΕ, όπως ο EFSF και ο ESM. Αυτό όπως αναφέρει, βοηθάει να εξηγηθεί, γιατί βελτιώνονται συνεχώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Επειδή πολύ λίγα από αυτά είναι σε ιδιωτικά χέρια και ακόμη λιγότερα διαπραγματεύονται τακτικά στις αγορές.
5. Η γραμμή του τερματισμού δεν έχει ακόμη εμφανιστεί
Αν και η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην ανάπτυξη, το χρέος της χώρας δεν έχει ακόμη αποκλιμακωθεί σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, σημειώνει η FT. Όπως επισημαίνει, το ακαθάριστο δημόσιο χρέος θα φθάσει το 184% του ΑΕΠ το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.
Ακόμη, σημειώνεται το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κάτι που όπως αναφέρει, θα μπορούσε να προκαλέσει νέα μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων.