Tόνισε ότι το θέμα έχει καταστεί ιδιαίτερα επίκαιρο με τις αποκαλύψεις των Paradise papers
Διαφάνεια-δημοκρατική λογοδοσία-αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί-κυρώσεις. Το τετράπτυχο αυτό πρότεινε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου και στο πλαίσιο συζήτησης με τίτλο «Υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας σε σχέση με διασυνοριακές ρυθμίσεις που μπορούν να αναφερθούν».
Στην ομιλία του ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε, ότι το θέμα έχει καταστεί ιδιαίτερα επίκαιρο «καθώς οι αποκαλύψεις των Paradise papers, έχουν θέσει και πάλι στην επικαιρότητα, προκαλώντας έντονη κοινωνική -και δικαιολογημένη- διαμαρτυρία και οργή, το θέμα της μέγα-φοροδιαφυγής και μέγα-φοροαποφυγής. Οι αποκαλύψεις αυτές θέτουν σε αμφισβήτηση τα αποτελέσματα των προσπαθειών της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».
Εξάλλου, «όταν μερικές εκατοντάδες δημοσιογράφοι μπορούν να αποκαλύπτουν περισσότερα πράγματα από αυτά που βρίσκουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Κομισιόν και των κρατών μελών, τότε κάτι προφανώς δεν πάει καλά στον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα.
Η χρήση επιθετικών ρυθμίσεων φορολογικού σχεδιασμού -πρόσθεσε- με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για μεγάλες πολυεθνικές ή για υπερπλούσιους πολίτες, και η απόκρυψη κερδών, είναι ένα σκάνδαλο που καταστρέφει τις οικονομικές και κοινωνικές δομές. Εντείνει τις ανισότητες, βλάπτει την υγιή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των επιχειρήσεων, επίσης βλάπτει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και επιβαρύνει τους συνεπείς φορολογουμένους, που είναι το 99,9% των κοινωνιών μας, υπονομεύοντας τα δημόσια έσοδα των κρατών μελών, με αποτέλεσμα να πλήττεται το κοινωνικό κράτος.
Αυτό που χρειαζόμαστε λοιπόν, είναι διαφάνεια, δημοκρατική λογοδοσία, αποτελεσματικότερους μηχανισμούς και κυρώσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης και συνέχισε λέγοντας ότι «για αυτό κάθε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να ενισχυθεί. Προτείνω, και θα επιμείνω μέχρι τέλους, ότι χρειάζεται μια τακτική έκθεση της Κομισιόν γι’ αυτά τα θέματα - ανά τριετία, όχι ανά πενταετία, και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προς το Συμβούλιο.
Επίσης είναι απαραίτητα:
-Ένα central registry, ένας «κεντρικός κατάλογος», ο οποίος να είναι προσπελάσιμος στο κοινό.
-Η δημόσια ανταλλαγή πληροφοριών.
-Η προστασία των ατόμων, που έχουν πληροφόρηση για παράνομες πράξεις φορολογικού περιεχομένου και διατίθενται να συνεργαστούν με τις Αρχές - είναι απαραίτητη η ενίσχυση της προστασίας των whistleblowers.
Θέλουμε αυτά να εγκριθούν και να αποτυπωθούν και στο τελικό κείμενο που θα εγκρίνουμε ως Επιτροπή».
Κλείνοντας και παράλληλα με τις υποχρεώσεις της Κομισιόν, ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε «να συζητήσουμε και τις υποχρεώσεις που έχουν τα κράτη μέλη. Γιατί οφείλουν και αυτά από την πλευρά τους, μαζί με τις φορολογικές αρχές, να συμβάλλουν στην υποχρεωτική δημοσιοποίηση πιθανών επιθετικών φορολογικών πρακτικών και να υποστηρίξουν με συγκροτημένο τρόπο διασυνοριακές δράσεις και ανταλλαγή πληροφοριών χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό “DAC” (Directive Administrative Cooperation)».