Σπριντ για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έρχεται βροχή υπουργικών αποφάσεων και εφαρμοστικών διατάξεων με τις τελευταίες εκκρεμότητες
Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσουν και τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης για να ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ.
Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σήμερα από τη Βουλή εν μέσω απεργιακού κλοιού υλοποιείται ο μεγάλος όγκος των προαπαιτούμενων. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 22 Ιανουαρίου που είναι το απόλυτο «deadline» που έχουν θέσει οι θεσμοί για να κλείσει και σε πολιτικό επίπεδο αυτή η αξιολόγηση, θα υπάρξει μία «καταιγίδα» υπουργικών αποφάσεων και εφαρμοστικών διατάξεωναπό την κυβέρνηση με τα μέτρα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Πριν από την Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα υπάρξει έκτακτο Euro Working Group όπου θα εξετασθεί η πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων. Μόνο με το «πράσινο φως» της Ευρωομάδας θα ανοίξει ο δρόμος για την σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης από τους δανειστές.
Θα προηγηθεί η «Επιστολή Προθέσεων» των Τσίπρα, Τσακαλώτου, Στουρνάρα προς το ΔΝΤ με την οποία θα δεσμεύεται εκ νέου η Ελλάδα για τις παρεμβάσεις που ενσωματώνονται στα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου.
Η δόση που συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση θα φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ μαζί με το «μαξιλάρι», αυτά δηλαδή που θα δώσει ο ESM και θα πάνε στην άκρη ως αποθεματικό, ώστε η έξοδος στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, που ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο, να είναι βιώσιμη.
Από τα 6,7 δισ. ευρώ:
- Τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας (α' εξάμηνο 2018).
- Ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους.
- Πόσο περίπου 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθεί στο αποθεματικό ασφάλειας-«μαξιλάρι» που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 10,5 δισ. ευρώ.
Αμέσως μετά τους πανηγυρισμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα επιχειρηθεί νέα έξοδος στις αγορές με το σχεδιασμό να προβλέπει την έκδοση 7ετούς ομολόγου το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμάται ότι κλίμα προσφέρεται για εξωτερικό δανεισμό.
Λίγο αργότερα θα ξεκινήσει ο Γολγοθάς της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας που περιλαμβάνει 82 προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου του 2018. Εκείνη την περίοδο θα έχουν κορυφωθεί και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το αν προβλέπεται επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, διαφορετικά η μείωση του αφορολογήτου θα πρέπει να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα το 2019 αντί για το 2020 και να τρέξει μαζί με τη μείωση των συντάξεων.