Σε υψηλό 37 μηνών το οικονομικό κλίμα
Τα ελληνικά ομόλογα είναι ακριβώς τόσο ασφαλή όσο και τα ομόλογα των ΗΠΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με την αγορά ομολόγων, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο: «Η απόδοση των διετών ομολόγων των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη από αυτή των ελληνικών στο σημείο καμπής της κρίσης».
«Οι διετείς κρατικοί τίτλοι των ΗΠΑ έχουν τώρα μεγαλύτερη απόδοση από αυτούς της μεσογειακής χώρας. Η αποκατάσταση της φήμης της ελληνικής αγοράς και η προσδοκία ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας οδηγούν στη μείωση του κόστους δανεισμού, την ώρα που οι προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ωθούν προς τα πάνω τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων τους», προσθέτει το δημοσίευμα.
IOBE: Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύεται
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο 2017, στις 101 (από 98,4) μονάδες, επισημαίνει στην μηνιαία έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Όπως σημειώνεται, ο δείκτης ενισχύεται μετά από δύο μήνες υποχώρησης και επιτυγχάνει την υψηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2014.
Συνολικά άλλωστε, ο δείκτης κινήθηκε το 2017 σε επίπεδο υψηλότερο από το 2016 (96,2 μονάδες έναντι 91,8 μονάδων), εξέλιξη που είναι συνεπής και με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο έτος. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η σταθερότητα του δείκτη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες και η πτώση του στο Λιανικό Εμπόριο, αντισταθμίζεται από την άνοδο στη Βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η βελτίωση των προσδοκιών τον Δεκέμβριο αντανακλά τη σχετική άμβλυνση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς τις παρατεταμένες διαδικασίες προηγούμενων αξιολογήσεων. Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία σχετίζεται με ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων, ενώ άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά μικρότερη απαισιοδοξία για την πορεία της ανεργίας και την επίδρασή της στα νοικοκυριά.
Η άνοδος του ελληνικού δείκτη εντάσσεται σε μια ισχυρή τάση συνολικής βελτίωσης κλίματος των προσδοκιών στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. όπου τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ενισχυμένη αισιοδοξία, παράλληλα με την εμπέδωση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στις αντίστοιχες χώρες. Ο δείκτης στη χώρα μας, απέχει όμως ακόμη πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύονται, όπως και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, με το ισοζύγιο για τα αποθέματα να υποχωρεί να αποκλιμακώνεται υποδηλώνοντας σημαντική ρευστοποίηση.
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, όμως αντισταθμίζονται από τις ανοδικές προβλέψεις για την απασχόληση
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, αντίθετα από τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφεται διόγκωση στο σχετικό δείκτη.
- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθενούν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και ήπια βελτίωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης.