Ενίσχυση του συστήματος με επιπλέον 260 εκατομμύρια ευρώ
Αναμορφώνεται το καθεστώς που διέπει τα υφιστάμενα οικογενειακά επιδόματα, µε σκοπό τον εξορθολογισμό τους και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο επίδομα παιδιού, το οποίο χορηγείται, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία κάθε οικογένειας.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, αυτή η αναμόρφωση απαιτεί την ενίσχυση του συστήματος με επιπλέον 260 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλυφθούν κενά των προηγούμενων ρυθμίσεων και η ανισότιμη μεταχείριση των οικογενειών με διαφορετικό αριθμό εξαρτώμενων τέκνων.
Το επίδομα παιδιού θα καταβάλλεται στοχευµένα στις οικογένειες με παιδιά και θα υπολογίζεται, βάσει κλιµακούµενου εισοδηµατικού κριτηρίου για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονοµικά δικαιούχων.
Με τις προτεινόµενες διατάξεις, επιτυγχάνεται «ο εξορθολογισµός της πολιτικής που αφορά στην παροχή επιδοµάτων για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, καθώς εφαρμόζονται αφενός μεν ίδια αντικειμενικά κριτήρια για όλα τα παιδιά, βάσει οικογενειακού εισοδήματος αφετέρου δε, με τη λελογισμένη κλιμάκωση του ποσού του επιδόματος, ανάλογα με αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών, διασφαλίζεται μία σαφώς πιο στοχευµένη πολιτική, η οποία λαμβάνει υπόψη της και την πραγµατική οικονομική αδυναµία και τις πραγματικές ανάγκες κάθε οικογένειας».
Ως κλίµακα ισοδυναµίας ορίζεται το σταθµισµένο άθροισµα των µελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθµιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθµιση 1/2 και κάθε εξαρτώµενο τέκνο έχει στάθµιση 1/4, γεγονός που συνιστά ευνοϊκή για τον ωφελούμενο τροποποίηση σε σχέση με τις αντίστοιχες σταθμίσεις των καταργούμενων διατάξεων της παραγράφου ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ2 του ν. 4093/2012.
Οι οικογένειες που δικαιούνται το επίδοµα παιδιού, διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναµου εισοδήµατος, σε τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος ως εξής:
- έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ,
- από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ,
- και από δέκα χιλιάδες και ένα (10.001) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες 15.000) ευρώ.
Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:
Για την πρώτη κατηγορία:
α) εβδομήντα (70) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον εβδομήντα (70) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον εκατόν σαράντα (140) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για τη δεύτερη κατηγορία:
α) σαράντα δύο (42) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον σαράντα δύο (42) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον ογδόντα τέσσερα (84) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την τρίτη κατηγορία:
α) είκοσι οκτώ (28) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον είκοσι οκτώ (28) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον πενήντα έξι (56) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Ορίζεται ακόμη ότι το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Φωτίου: 738.000 οικογένειες θα δουν αύξηση
«Συνολικά 738.000 οικογένειες, από τις 804.000 που λαμβάνουν τα οικογενειακά επιδόματα, θα δουν αυξήσεις» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μετά την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Μέσω των ρυθμίσεων που προωθούνται, θεσπίζεται το επίδομα παιδιού, το οποίο καταβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Φωτίου έκανε λόγο για μία νέα λογική και αρχιτεκτονική των οικογενειακών επιδομάτων. Όπως εξήγησε, πριν υπήρχε ένα ενιαίο επίδομα για όλους και μόνο για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους δινόταν ένα επίδομα, ανεξάρτητα από την εισοδηματική κατηγορία. «Η κυβέρνησή μας θέλησε να σχεδιάσει ένα ενιαίο σύστημα, στο οποίο προσθέσαμε 260 εκατ. ευρώ, ακριβώς για να πριμοδοτήσουμε τα πολύ χαμηλά επιδόματα, δηλαδή τις ασθενέστερες κατηγορίες. Ο συνολικός προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων, ο οποίος ανερχόταν στα 650 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε κατά 40% (κατά 260 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής μεταξύ του πρώτου και του έκτου, έβδομου, όγδοου παιδιού, κτλ» διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Παράλληλα, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι συνολικά 738.000 οικογένειες, από τις 804.000 που λαμβάνουν τα οικογενειακά επιδόματα, θα έχουν αυξήσεις από πολύ μεγάλες μέχρι μικρότερες. Η συντριπτική πλειονότητα (680.000 οικογένειες) θα δει μεγάλες αυξήσεις από 75% έως 100%. Αποσαφήνισε δε ότι το καθεστώς που εισάγει το υπουργείο, χαρακτηρίζεται από μία σταθερή σχέση ανά εισοδηματική κατηγορία ανάμεσα στο πρώτο παιδί και στο τρίτο, τέταρτο, κτλ. «Επομένως, θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα δικαιότερο σύστημα» σχολίασε η κ. Φωτίου, διαπιστώνοντας ότι, πράγματι, γίνονται κάποιες μικρότερες μειώσεις σε μία κατηγορία τριτέκνων και πολυτέκνων.
«Θα προτιμούσαμε να εξαλειφθούν, γιατί κανείς προφανώς τέτοιες ώρες δεν θέλει να βλέπει ούτε και πέντε ευρώ το μήνα να του μειώνεται το επίδομά του» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συμπληρώνοντας: «Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο -και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασφάλεια των οικογενειών και, ιδιαίτερα, των μεγαλύτερων, υπάρχει μόνο, αν υπάρχουν υπηρεσίες για το παιδί- η κυβέρνηση εξασφάλισε 40 εκατ. ευρώ για σχολικά γεύματα, ώστε τα παιδιά να μπορούν να γευματίζουν στο σχολείο, που είναι μία σημαντική ελάφρυνση για την οικογένεια. Επίσης, «εξασφαλίσαμε 15 εκατ. ευρώ επιπλέον μόνο για εφέτος, για να ιδρύσουμε 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μετασκευάζοντας υφιστάμενα κτίρια που έχουν οι δήμοι. Γι' αυτό τους καλέσαμε και όλοι ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά. Έτσι ώστε, εντός του 2018, να πάρουν voucher 120.000 παιδιά από 110.000 που πήραν πέρυσι. Δηλαδή, 120.000 παιδιά θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτή είναι η πολιτική μας, γενικότερα, για το παιδί και θα ενισχυθεί και με άλλες δράσεις. Η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στο παιδί».
«Αυτές τις ημέρες που βιώνουμε και με όλα τα εισοδήματα συμπιεσμένα, καμία μείωση, ακόμη και η ελάχιστη, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή ούτε ευχάριστη για κανέναν» τόνισε η κ. Φωτίου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να παραβλέπονται 700.000 οικογένειες που έχουν ένα και δύο παιδιά, όπως ίσχυε στο παλιό σύστημα. «Η κυβέρνηση, όσο εξοικονομεί περισσότερα χρήματα, θα τα ρίχνει στα επιδόματα» δήλωσε η κ. Φωτίου, αναφέροντας, παράλληλα, ένα παράδειγμα από την πρώτη κατηγορία, στην οποία αποτυπώνονται οι αυξήσεις στο επίδομα παιδιού.