Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - «Αγκάθι» οι πλειστηριασμοί
Την προσεχή εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος της κυβέρνησης είναι το πολυνομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, που θα κρίνει αν θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η 3η αξιολόγηση για την εκταμίευση της δόσης και θα ανοίξει το δρόμο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα και την μεταμνημονιακή εποχή.
Η ίδια κοινοβουλευτική πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί με την επείγουσα ή και την κατεπείγουσα ακόμη διαδικασία.
«Αγκάθι» οι πλειστηριασμοί
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος των Βρυξελλών φέρεται να έστειλε στην Αθήνα το μήνυμα ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν τρέξουν οι πλειστηριασμοί.
Το διάστημα των εορτών η κυβέρνηση το πέρασε χωρίς εντάσεις και φασαρίες στα Ειρηνοδικεία αφού μέχρι και σήμερα οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη διενέργεια πλειστηριασμών. Το crash test αναμένεται την επόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, όπου και θα γίνουν οι πρώτοι για το 2018 πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία, ενώ 26 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών θα βγουν στο σφυρί με ένα κλικ στα γραφεία των συμβολαιογράφων. Μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν προγραμματιστεί 28 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση τρέχει προκειμένου μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, να έχει γίνει ένας σημαντικός αριθμός πλειστηριασμών τόσο ηλεκτρονικά (e-auctions) όσο και με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία όχι μόνο της Αθήνας αλλά και των άλλων πόλεων. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος που αφορά τα χρέη προς τις τράπεζες.
Το δεύτερο σκέλος είναι ακόμη πιο δύσκολο, παρότι δεν έχει λάβει ακόμη μεγάλη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία. Μάλιστα, για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο δεν υπάρχει δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία.