Σε ασφυκτικό κλοιό το 2018 όσοι χρωστούν στην εφορία
Η Εφορία αγριεύει ακόμη περισσότερο το 2018. Ο κλοιός σφίγγει απειλητικά γύρω από 4 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου.
Το μπαράζ των κατασχέσεων σε τραπεζικές καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία θα ενταθεί και θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας, τα ακίνητα όσων χρωστούν στην εφορία θα αρχίσουν να βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία ενώ όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων κινδυνεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη να την χάσουν και να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις.
Από 1η Ιανουαρίου 2018 ενεργοποιείται ο νέος νόμος που προβλέπει ότι αν δεν πληρώνονται στην ώρα τους οι τρέχουσες οφειλές τότε αυτομάτως χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων με αποτέλεσμα να αναβιώνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία να φουσκώνουν σχεδόν 1 δις. ευρώ κάθε μήνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πατάει ακόμη περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων για να βάλει στα κρατικά ταμεία όσο τον δυνατόν περισσότερα έσοδα από τους φόρους που βεβαιώνονται και μένουν απλήρωτοι.
Από τους πρώτους μήνες του 2018 θα ξεκινήσουν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο. Η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει γίνει μνημονιακή υποχρέωση για την ολοκλήρωση της τρίτη αξιολόγησης και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική διάταξη.
Το νέο περιβάλλον το οποίο όσο θα περνούν οι μήνες μέσα στο 2018 θα γίνεται ακόμη πιο σκληρό καθώς προωθούνται αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και η ενοποίηση του συστήματος είσπραξης της εφορίας με αυτό των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά. Οι επιχειρήσεις θα ζοριστούν προκειμένου να είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος και για να μην κινδυνέψουν με μπλοκάρισμα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Πολλές θα επιλέξουν να καταβάλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στην ώρα τους και να καθυστερούν πληρωμές προς τους εργαζόμενους τους, τους προμηθευτές κλπ.
Η λύση που έχουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα για να μην προστεθούν στην τεράστια λίστα των οφειλετών του Δημοσίου είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Βέβαια είναι μια λύση που κοστίζει καθώς η τακτοποίηση στις 12 δόσεις επιβαρύνεται με επιτόκιο της τάξεως του 5%. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό το εργαλείο ουσιαστικά υποκαθιστά τον τραπεζικό δανεισμό ο οποίος δεν υπάρχει. Αντί μια τρέχουσα υποχρέωση να πληρώνεται άμεσα με αποτέλεσμα να αδειάζει το ταμείο ή ο τραπεζικός λογαριασμός της εταιρείας ή του φυσικού προσώπου, τακτοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Μέχρι σήμερα, οι οφειλέτες προχωρούσαν στην τακτοποίηση σε 12 δόσεις αφού μια οφειλή γινόταν ληξιπρόθεσμη. Και αυτό διότι το ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας δεν επέτρεπε τη ρύθμιση μιας υποχρέωσης πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής. Η τακτοποίηση μιας οφειλής σε δόσεις πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη, προέβλεπε μέχρι σήμερα επίσκεψη στην εφορία. Αυτό άλλαξε. Μια νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι ακόμη και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορούν να τακτοποιηθούν σε 12 δόσεις με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Ετσι οι φορολογούμενοι δε θα κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα εμφανίζονται πάντοτε ενήμεροι.
Παλιές οφειλές
Για τις παλιές οφειλές προς το Δημόσιο, και συγκεκριμένα για αυτές που δημιουργήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 και δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που εξαιρέθηκαν από το εξωδικαστικό συμβιβασμό θα μπορούν να τις ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις.