Η Emirates θα κρίνει το μέλλον του Airbus A380

Η Emirates θα κρίνει το μέλλον του Airbus A380

Το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος του κόσμου κινδυνεύει να καταλήξει στα... παλιοσίδερα

Σχέδια για τη σταδιακή διακοπή της παραγωγής των αεροσκαφών της τύπου A380 εξετάζει η Airbus, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αποσπάσει μία κομβικής σημασίας παραγγελία από την αεροπορική εταιρεία Emirates του Ντουμπάι, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος που επικαλείται το Reuters.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Emirates, η Airbus θα αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της παραγωγής του A380», ανέφερε μία από τις πηγές, ενώ ένας προμηθευτής πρόσθεσε πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν λογική, λόγω της χαμηλής ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή θα είναι σταδιακή και θα επιτρέψει στην Airbus να κατασκευάσει τα A380 που έχουν ήδη παραγγελθεί, κυρίως από την Emirates, πιθανόν δηλαδή να διαρκέσει έως και τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Η Airbus πόνταρε πολλά στο A380, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, με κόστος κατασκευής 11 δισ. ευρώ και χωρητικότητα περίπου 500 επιβατών, το οποίο ήλπιζε πως θα μπορούσε να «σπάσει» την κυριαρχία του Boeing 747. Ωστόσο, μετά από δέκα χρόνια η τύχη του κρέμεται από μια κλωστή, καθώς οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες προτιμούν μικρότερα αεροσκάφη, που έχουν μικρότερο κόστος συντήρησης και γεμίζουν πιο εύκολα.

Αντίθετα, η Emirates αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της Airbus για αεροσκάφη A380, έχοντας παραγγείλει συνολικά 142 αεροσκάφη, από τα οποία έχει παραλάβει περίπου 100. Οι συζητήσεις της Airbus με την Emirates για μία νέα παραγγελία 36 αεροσκαφών A380, αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέρρευσαν τον Νοέμβριο, και έκτοτε έχουν ξεκινήσει εκ νέου, όμως δεν υπάρχουν ορατά σημάδια για μία επικείμενη συμφωνία.

Αν και εταιρείες όπως η British Airways έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το A380, η Airbus φαίνεται απρόθυμη να κρατήσει ανοιχτά τα εργοστάσιά της χωρίς τη σιγουριά των μαζικών παραγγελιών της Emirates, η οποία από την πλευρά της ζητά εγγυήσεις από την Airbus ότι θα διατηρήσει την παραγωγή των αεροσκαφών για τουλάχιστον δέκα χρόνια, ώστε να προστατεύσει την επένδυσή της.

Αν η Emirates αποφασίσει να μην αγοράσει άλλα αεροσκάφη A380, θα πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που πιθανόν να φέρει την εταιρεία του Ντουμπάι στην «αγκαλιά» της αμερικανικής Boeing. Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters σημειώνουν πως η εξέλιξη αυτή αντανακλά την όλο και μεγαλύτερη επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ, αν και πηγές από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαψεύδουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική εμπλοκή στο θέμα αυτό.