Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ
Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους των τραπεζών τους επόμενους μήνες, αφορά στα κόκκινα δάνεια με σημείο αιχμής την επίτευξη της μείωσής τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ από τα οποία τα μισά είναι επιχειρηματικά.
Οι τράπεζες έχουν ανεβάσει τους ρυθμούς στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και έτσι στο τρίτο τρίμηνο του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών παρουσίασαν περαιτέρω μείωση κατά 2,4% έναντι του Ιουνίου του 2017 και 5,5% συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2016 και διαμορφώθηκαν σε 100,4 δισ. ευρώ ή το 44,6% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 7,6% ή 8,2 δισ. ευρώ.
Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα των τραπεζιτών αλλά και της κυβέρνησης είναι η επιστροφή των καταθέσεων στα τραπεζικά γκισέ. Το στοίχημα αυτό, προς το παρόν δεν φαίνεται να κερδίζεται. Από την μια η υπερφορολόγηση που ροκανίζει συνεχώς τις καταθέσεις των πολιτών και από την άλλη η άρνηση ή και ο φόβος πολλών να βγάλουν από τα σεντούκια τα χρήματά τους και να βάλουν στις τράπεζες ή να τα φέρουν από το εξωτερικό διατηρεί το ύψος των καταθέσεων στα ίδια επίπεδα. Τον Οκτώβριο οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν στα 123,7 δισ, ευρω έναντι 122,6 δισ ευρώ τον Αύγουστο, ενώ ανάλογες ήταν οι καταθέσεις και τον Σεπτέμβριο. Μέσα στο 2017, μία χρονιά στην οποία πολλοί πίστευαν πως θα ήταν χρονιά επιστροφής χρημάτων στον επίσημο τραπεζικό τομέα, έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις κατά μόλις 2,3 δισ (τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν 121,4 δισ). Σταγόνα δηλαδή στον ωκεανό, αν σκεφτεί κανείς ότι τον Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 237,8 δισ. Δηλαδή, στα χρόνια της κρίσης εξαφανίστηκαν καταθέσεις ύψους 114,1 δισ. ευρώ.
Βέβαια αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα capital controls τον Ιούνιο του 2015, οι καταθέσεις έχουν παραμείνει σχεδόν σταθερές με μικρές αυξομειώσεις. Στις 30-6-2015 ήταν 122,2 δισ, δηλαδή από τότε μέχρι σήμερα έχουν μπει στο σύστημα μόλις 1,5 δισ. ευρώ.
Και όσο αυτή η εικόνα παραμένει το τραπεζικό σύστημα αποκλίνει από τον πραγματικό του ρόλου, αφού:
• Η έλλειψη καταθέσεων στερεί από τις τράπεζες την δυνατότητα να δώσουν νέα δάνεια σε επιχειρήσεις που είναι δυναμικές και βιώσιμες.
• Τα κόκκινα δάνεια «τρώνε» κεφάλαια από τις τράπεζες και διαβρώνουν τους ποιοτικούς τους δείκτες.