Σήμερα στη Βουλή η ψήφιση της τροπολογίας για πρόσθετη χρηματική ενίσχυση
Πρόσθετη χρηματοδότηση των δήμων προβλέπει η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και την οποία κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. Τα κονδύλια θα διατεθούν για την ενίσχυση των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία Χαρίτση, θεσπίζεται ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επεκταθούν στα 2 δισ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας.
Το πρόγραμμα είναι προϊόν της συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας με το υπουργείο Εσωτερικών και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ).
Θα χρηματοδοτήσει τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως τους δήμους που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, για την υλοποίηση έργων σε τομείς κρίσιμους για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Έργα στην ύδρευση και την αποχέτευση, στην αντιπλημμυρική προστασία, στην αγροτική οδοποιία, στην ανέγερση και αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων, αλλά και στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, για τους οποίους η χώρα μας επιβαρύνεται με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο από την ΕΕ.
Σημειώνεται ότι αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο λειτουργεί συμπληρωματικά με τα υπάρχοντα προγράμματα, καθώς έρχεται να χρηματοδοτήσει έργα σε τομείς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους από άλλες συγχρηματοδοτούμενες πηγές. Οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν θα έχουν την παραμικρή οικονομική η δανειακή επιβάρυνση από το νέο πρόγραμμα. Τα δάνεια της ΕΤΕπ και του ΤΠ&Δ θα αποπληρώνονται εξολοκλήρου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Τέλος, με την ίδια τροπολογία θεσπίζεται ένα επιπλέον Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Δήμων για τη χρηματοδότηση υπηρεσιών, προμηθειών αλλά και έργων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους από άλλες πηγές, με στόχο την ενδυνάμωση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη τη χώρα. Η χρηματοδότησή του θα είναι και πάλι από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, χωρίς να επιβαρύνονται οι δήμοι.
Με αυτές τις παρεμβάσεις, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, στηρίζονται έμπρακτα οι δήμοι. Προσφέρεται η απαραίτητη χρηματοδότηση, αλλά και η τεχνική υποστήριξη, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν επωμιστεί. Να υλοποιήσουν κρίσιμες υποδομές που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες.