Μία ομάδα χόκεϊ της Δανίας προκαλεί μεγάλες συζητήσεις
Ο αθλητισμός φαίνεται έτοιμος να περάσει σε νέα διάσταση. Όπως αποκάλυψε η ισπανική ιστοσελίδα lajugandafinanciera, που ειδικεύεται στην οικονομία του αθλητισμού, για πρώτη φορά στην Ιστορία των σπορ, ένας αθλητής θα πληρωθεί με Bitcoin.
Η συμφωνία χορηγίας μεταξύ ενός δισεκατομμυριούχου μεσίτη Bitcoin, για να αλλάξει το όνομα στο γήπεδο της ομάδας χόκεϊ της Δανίας, αλλά και το γεγονός ότι ο μισθός του μεγάλου αστεριού της ομάδας να καταβληθεί στο ψηφιακό νόμισμα, προκαλεί ήδη μεγάλες συζητήσεις στον χώρο του αθλητισμού. Ήδη μερικά εικονικά νομίσματα έχουν φτάσει στον κόσμο του αθλητισμού, για παράδειγμα με τον Μέσι ως πρεσβευτή του Sirin Labs. Όμως τώρα γίνεται ακόμη ένα βήμα, αφού ένας επαγγελματίας αθλητής θα εισπράξει τον μισθό του σε Bitcoins.
Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τις 27 Δεκεμβρίου, η Bitcoin Suisse μέσω της Saxo Privatbank, θα είναι ο κύριος χορηγός της ομάδας χόκεϊ Rungsted Seier Capital της Δανίας. Στο πλαίσιο της τριετούς συμφωνίας, το Rungsted Arena θα μετονομαστεί σε Bitcoin Arena. Σύμφωνα με την Bitcoin Suisse, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια «κρυπτο-οικονομική εταιρεία» χορηγεί μια επαγγελματική αθλητική ομάδα υψηλού επιπέδου.
Ταυτόχρονα, το αστέρι της ομάδας, ο Νικολάι Ρόζενταλ, γιος ενός από τους ιδιοκτήτες της ομάδας, θα σταματήσει να πληρώνεται σε κορώνες Δανίας και θα παίρνει τον μισθό του αποκλειστικά σε Bitcoins. Είναι ο πρώτος επαγγελματίας αθλητής που θα κάνει κάτι τέτοιο.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Bitcoin θα έχει σημαντική παρουσία στην αθλητικό τομέα της ομάδας χόκεϊ. Με ένα νόμισμα Bitcoin διαμέτρου εννέα μέτρων σε χρυσό και ασήμι ως κεντρικό κομμάτι κάτω από τον πάγο, αλλά επίσης και τα παπούτσια χόκεϊ θα διακοσμηθούν με λογότυπα Bitcoin. Επιπλέον, στο μπαρ του Bitcoin Arena, θα υπάρχουν τερματικά πληρωμής για Bitcoin.
Το bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα και αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό νούμερο που μπορεί να μεταφερθεί ηλεκτρονικά από πρόσωπο σε πρόσωπο χωρίς την παρέμβαση τράπεζας ή άλλου μεσολαβητή. Διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τα υπόλοιπα νομίσματα, ευρώ ή δολάριο, γιατί δεν ελέγχεται από κάποια συγκεκριμένη χώρα όντας ένα διαδικτυακό και κατά συνέπεια παγκόσμιο νόμισμα.
Πρόκειται για είναι ένα σύστημα συναλλαγών που δημιουργήθηκε από τον Ιάπωνα Σατόσι Νακαμότο το 2008. Η ονομασία του προέρχεται την ένωση δύο λέξεων από το bit, που έιναι η βασική μονάδα πληροφορίας στον τομέα της πληροφορικής, και από τη λέξη coin που σημαίνει νόμισμα.
Το bitcoin μπήκε στην ζωή μας, έχοντας σχεδόν μηδενική αξία. Το 2013 η αξία ενός bitcoin σκαρφάλωσε από 10 ευρώ μέχρι τα 1.000 ευρώ, ενώ μέσα στο 2014 υποχώρησε στα 260 ευρώ.